Llibres

albumlàndia

Llibres i arquitectura molt ben explicats

El mes vinent tindrà lloc la 42a edició de La Setmana del Llibre en Català i, en la via del costat, va agafant velocitat la campanya de foment de la lectura, prevista en el Pla Nacional del Llibre i la Lectura. En tots dos casos es posa una atenció especial en els infants, perquè si es crea un lector des de petit ja se sap que ho serà fins... que tingui el primer mòbil.

Com amb altres temes, de manera cíclica apareixen àlbums dedicats a explicar la cadena del llibre als petits lectors. La gran aventura del llibre. El ‘backstage’ de l’edició, amb textos de Stéphanie Vernet, il·lustracions de Camille de Cussac, traducció de Mireia Alegre i publicat per Coco Books, és un àlbum de gran format molt recomanable per a lectors de més de sis anys.

Les autores aconsegueixen explicar com es crea un llibre d’una manera clara, concreta, amena, exhaustiva, anant del més bàsic fins a conceptes força tècnics i amanint-ho amb tot d’anècdotes d’autors reals (Anglada, Perec, Dalí, Carver, Brönte, Pessoa, Sagarra, Hergé, Carroll...) i de títols variats. I ho fan amb deu grans blocs: l’escriptor, l’editora, la il·lustradora, el dissenyador gràfic, la directora comercial, la impressora, el llibreter, la crítica literària, el bibliotecari i els lectors.

Vernet va treballar en diferents editorials abans de crear una agència literària i coneix perfectament de què parla. A més, hi suma la manera de fer-ho tan pràctica i efectiva i prenent els lectors com a éssers intel·ligents, sense infantilitzar els conceptes ni el to. El disseny dinàmic de les pàgines i les il·lustracions, sense perfilar i amb colors suaus, tenen la capacitat de encara millorar més el resultat del llibre.

És possible que molts lectors tinguin la intenció de dedicar-se a alguna de les feines de la cadena del llibre. No passarà el mateix amb els lectors d’un altre llibre didàctic interessant, Un, dos, tres, pica paret. Un recorregut lúdic per l’arquitectura universal, amb text i il·lustracions de Luisa Vera i publicat per Combel.

No passarà el mateix perquè més que explicar la professió d’arquitecte, Vera va més enllà i, a través d’un viatge en el temps, mostra les bases de l’arquitectura, de la prehistòria a Frank Gehry, passant per Gaudí, l’escola Bauhaus, els estils, com ara el romànic, el gòtic, el barroc, elements com els arcs i les cúpules...

Aquest viatge per la història i els principals fonaments de l’arquitectura Vera l’articula a través del Dídac i l’Aina, dos nens que creen una màquina del temps amb peces de construccions.

L’àlbum, de gran format, és quadrat i moltes de les pàgines són desplegables, multiplicant la capacitat del llibre, que inclou explicacions en les pàgines extres i jocs variats per totes bandes.

Luisa Vera (Elda, 1962), ha publicat a capçaleres tan importants com ara The New York Times, The Wall Street Journal i The International Herald Tibune, va viure uns anys a Nova York i en fa més de vint que viu a Barcelona. A Un, dos, tres, pica paret! ofereix una obra totalment il·lustrada, amb humor, imaginació i el rigor imprescindible a l’hora d’explicar conceptes tècnics ben sintetitzats. Potser sí, que algun petit lector somiarà amb fer-se arquitectes després de llegir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia