Art

cultura

Mor l’arquitecta i artista Anna Pont als 48 anys

Nascuda a Ripoll, vivia a Vic, on tenia l’estudi d’arquitectura que compartia amb el seu soci i company Jordi Comas

L’arquitecta i artista Anna Pont ha mort de càncer als 48 anys. Nascuda el 1975 a Ripoll, vivia a Vic, on tenia l’estudi d’arquitectura que compartia amb el seu soci i company Jordi Comas, que ha anunciat el seu final a X, abans Twitter: “Hola seguidors i amics de l’@annapont75. L’Anna ens ha deixat avui a les 3.45h. Ens hem pogut acomiadar, abraçar, estimar i ha marxat amb un somriure, com sempre. El món avui és una mica menys bonic. T’estimaré sempre @jordicomasblog.”

Pont era molt popular a les xarxes socials, eina que utilitzava per propagar missatges mordaços de la realitat, per plantar cara, també amb ironia, a la seva pròpia malaltia i com a plataforma de difusió del seu treball artístic, preeminentment dibuixos en blanc i negre. “El color suposo que és més vistós a primera vista, el que passa és que en realitat m’interessen més el que expliquen els dibuixos que l’estètica en si. Amb el blanc i negre ja aconsegueixo explicar el que necessito”, deia en una entrevista a la periodista Anna Aguilar a propòsit d’una exposició al Museu de l’Art de la Pell de Vic, el 2018.

La vessant artística, autodidacta, era també el seu personal canal de denúncies. “Pintar una cosa totalment aliena a la crítica és del tot lícit, però a mi m’interessa punxar una mica l’espectador i fer-lo reflexionar sobre diferents temes. Penso que, en la mesura que pots, també és una manera de fer activisme”, raonava.

Els darrers anys va poder exposar amb prou regularitat la seva producció artística. Però la vida se la guanyava amb l’arquitectura, fidel als seus ideals creatius propis. “En realitat, en l’arquitectura també intentem jugar amb molta llibertat. Bàsicament el despatx s’alimenta de con­cursos que hem anat guanyant i intentem por­tar-ho al nostre terreny, tot i que com que és una cosa que s’ha de construir té una part on no et pots deixar anar i ho has d’acabar resolent.”

L’estudi Comas Pont ha fet del respecte al medi ambient un dels trets primordials dels seus projectes, en gran mesura públics i abastament premiats (Premi El temps de les arts 2021, Premi Bienal de Arquitectura Española 2018, Premi Nan a l’eficiència energètica 2018, finalistes als Premis FAD, Premis CSAE,  nominats al Premi Mies Van der Rohe 2017...). El llegat arquitectònic de Pont és ampli i la representarà a partir d’ara. Entre d’altres, va dissenyar junt amb el seu soci les escoles Paco Candel de l’Hospitalet de Llobregat, Marta Mata de Barberà del Vallès i El Petit Miquel de Vic, els CAP d’Olot, Riells i Viabrea i Can Llong de Sabadell, el Mercat de Manlleu i el nou edifici per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, el més reconegut de la seva trajectòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia