Música

Crítica

Somnis i elegies

La 44ª edició del Festival de Torroella de Montgrí va tenir el seu proemi amb la tradicional festa dels socis, ahir a la nit a l’auditori de l’Espai Ter, amb una excel·lida actuació del Trio Fortuny, que debutava en el certamen. Constituïda pel pianista Marc Heredia, el violinista Joel Bardolet i el violoncel·lista Pau Codina, l’agrupació està coneixent un període auri d’activitat i reconeixement, havent demostrat amb classe, componiment i exquisidesa estar perfectament a l’alçada de la comesa que és inaugurar un esdeveniment d’aquesta envergadura.

El programa es lliscava amb Trois Nocturnes de Joan Magrané, un jove compositor de Reus que viu un autèntic estat de gràcia, amb creacions seves circulant pels principals auditoris i festivals del país. Esperem que serveixi com a salconduit per altres autors novells i per l’increment del programari d’avantguarda en els directes. La partitura es desplega com un tríptic per la tres fases del son (lleuger, profund i REM), invocant somnis a estones dòcils i encisadors, altres més sufocants i ectoplasmàtics. Vestits de negre sota el magmàtic vermell del teló de fons, els músics gaudien visiblement, condició sine qua non per la reeixida de qualsevol empresa artística. Magrané va pujar a l’escenari per recollir també els justos aplaudiments del seu treball, hipnagògic i abductor.

La vesprada prosseguiria amb el plat principal, el Trio en La menor, Op. 50, de Txaikovski, una elegia fúnebre que porta com epígraf “A la memòria d’un gran artista”: el dipositari és Nikolai Rubinstein, virtuós pianista, tal com el seu germà Anton, ambdós fundadors dels conservatoris de Moscou i Sant Petersburg. Composició extensa i dificultosa, va ser abordada amb química i fortuna pels Fortuny, amb grans detalls de finor i compenetració. A partir del tema inicial, melangiós i commovent, l’obra es desplega en una dotzena de variacions, vastes com l’imperi Rus, algunes més aspres, altres més teleportadores, recorrent l’àmplia paleta de les emocions humanes. La Coda reprèn el leitmotiv primicial, tancant el cercle d’aquest epitafi que és al final un cant a la vida.

Ambdues peces seran part d’un disc del Trio que també inclourà el compositor txec Josef Suk: una escollida per tant adient pel bis, amb la seva Elegie lírica, cadenciosa, i amb suau pols optimista. Abans d’introduir-la, Pau Codina havia llegit un poema de l’escriptor rus Fiódor Tiúttxev, en traducció catalana del filòleg Arnau Barios. El músic va recitar les èglogues agafant el cello amb vigor, com si fos un estendard, demostrant tota la seva implicació en aquell màgic instant.

Amb un programa de luxe que l’avala com un dels encontres musicals capdavanters de l’estiu català, el Festival de Torroella continuarà refrescant fins la darrera lluna d’agost, resseguint el seu lema “a recer de la fúria del món”.

Concert Trio Fortuny
Festival Torroella de Montgrí, 19 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia