Cinema

Cultura

Mor Teresa Gimpera, una de les grans referents de la ‘Gauche Divine’

Va fundar a Barcelona l’escola i agència de models Gimpera Models

L’actriu i model nascuda a Igualada, Teresa Gimpera i Flaquer ha mort aquest dimarts, a l’edat de 87 anys. Segons el 324.cat, fa unes setmanes se li va diagnosticar una malaltia terminal.

Gimpera, coneguda en els seus inicis artístics com a Gim, va ser descoberta pel publicista i fotògraf Leopold Pomés, i ben aviat va iniciar-se com a model professional amb un primer anunci d’una marca de cervesa. La seva figura moderna, atractiva i sensual, davant la grisor del franquisme, va captivar els ulls de tothom. Va fer esports per grans marques i fins i tot va desfilar com a model. Aviat es va convertir en una de les icones de l’anomenada Gauche Divine de Barcelona, el moviment d’intel·lectuals i artistes d’esquerres de la dècada dels seixanta i setanta.

L’any 1965 va debutar com a actriu de cinema al film Fata Morgana de Vicente Aranda, i a partir d’aleshores va anar participant en diverses pel·lícules rodades pel continent europeu. En total va actuar en una vuitantena de films, entre els quals destaca Asignatura aprovada (1987), de José Luis Garci, amb el que va rebre el premi de l’Associació de Cronistes de l’Espectacle de Nova York a la millor actriu secundària, o El extranger-oh! de la calle de la Cruz del Sur (1987) de Jordi Grau, rodada a El Molino. Durant la dècada dels 2000 va ser una habitual en programes de televisió com TVist o el Club. L’any 2004 va aparèixer a la sèrie El cor de la ciutat, i l’any 2010 al Convidat de l’Albert Om.

Fora de les càmeres, l’any 1984 va crear a la capital catalana Gimpera Models, una agència i escola de models que va acabar dirigint el seu fill, Job Sarsanedas. També va publicar dues obres: Claves para saber estar (1996) i Y se nota por fuera. Cómo alcanzar una espléndida madurez (2003).

Al llarg de la seva trajectòria va ser guardonada amb el premi Zoom (2006), la Medalla al Treball President Macià (2010) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2017).

La cerimònia de comiat tindrà lloc dijous, a 2/4 de 2 del migdia, al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.