Música

música

Mor Mísia, la portuguesa d’origen català que va apropar el fado a Iggy Pop

La cantant va morir ahir a Lisboa als 69 anys, per les complicacions d’un càncer que li van diagnosticar el 2016

“Jo no segueixo mai les modes, ni per vestir”, declarava Mísia en una entrevista concedida a aquest diari el 2014. Susana María Alfonso de Aguiar, Mísia per a la posteritat, era una dona lliure i una artista que, a partir de la tradició del fado, va obrir nous camins i va fer sempre el que va voler, artísticament parlant, fins i tot un duet amb Iggy Pop, en el tema La chanson d’Hélène, del seu disc Delikatessen Café Concerto. Nascuda a Porto el 1955, de pare portuguès i mare catalana, va morir ahir a Lisboa als 69, per les complicacions derivades d’un càncer que li van diagnosticar el 2016. La malaltia no li va impedir continuar cantant i gravant discos, com ara Pura vida (Banda sonora) –una referència al fado com a banda sonora del seu periple vital–, del 2019, i Animal sentimental , del 2022, que va tancar una discografia amb una quinzena de títols iniciada a principi dels anys noranta.

“Tot i que els puristes m’han qüestionat moltes vegades, és clar que sóc fadista... però no només fadista”, deia Mísia també a l’esmentada entrevista d’ara fa una dècada. Ella va partir de l’estil canònic de la gran Amália Rodrigues per crear-se un estil propi, que sovint traspassava fronteres estilístiques i lingüístiques. Per exemple, va cantar en català Plou al cor de Serrat, al disc de La Marató de TV3 del 2007.

La ministra de Cultura portuguesa, Dalila Rodrigues, ha lamentat la seva mort en una nota enviada als mitjans, en la qual va destacar que “Mísia va ser una veu fonamental en la renovació del fado, sense por d’experimentar noves sonoritats i abordatges menys convencionals”. Perquè Mísia no era gens convencional i així la recordarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia