Música

Crítica

Un mar de jazz

El cap de setmana del Festival Sea Jazz ha estat intens. La programació a l’Estartit ha combinat grans noms de la història del jazz, els titulars d’avui i el talent emergent. Així, Ton Felices, Víctor Carrascosa, Joan Mar Sauqué o Elisabet Raspall i Belén Cabanes van oferir propostes seductores que mostren el bon moment del jazz del país.

El quintet Artemis, “supergrup, multigneracional i multinacional”, va fer una bona radiografia del jazz modern amb ressò de les velles essències. Amb gran talent i exquisida interpretació, van resseguir composicions pròpies, com la preciosa Galápagos, que va permetre lluir-se a totes les components, i incursions a Thelonious Monk o Burt Bacharach.

Dos dels grans noms del jazz, Chucho Valdés i Charles Lloyd, van manar en l’impressionant escenari natural del Molinet al llarg del cap de setmana. Chucho Valdés continua sent una figura imponent i el pianista de jazz llatí més reconegut. Acompanyat pel trompetista Arturo Sandoval, una altra de les icones del gènere, van recordar la tasca decisiva en la formació del jazz llatí que va tenir el grup Irakere, amb la seva innovadora fusió de sons afrocubans. Amb una banda impressionant, que en alguns moments va navegar sola sota l’atenta mirada de Valdés marcant pas, va tenir un moment realment màgic amb la unió de Sandoval, en format quartet, per acabar amb un final apoteòsic a ritme del mític Bacalao con pan d’Irakere.

La llegenda del saxo Charles Lloyd va posar el punt final a un festival d’alt nivell. En la seva única cita a Catalunya, Lloyd presentava el seu darrer disc, tot just publicat amb 86 anys, que ha revitalitzat l’interès pel músic. Encara amb una força envejable, va demostrar que segueix sent un dels grans genis del jazz amb la seva música vibrant i acolorida, que es pot moure del free jazz a sons més blues i populars, com la bella versió final del cubà Silvio Rodríguez.

Festival Sea Jazz L’Estartit (diversos)
Passeig del Molinet de l’Estartit, dies 26, 27 i 28 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia