Altres

Cultura

La primera versió manuscrita de la sèrie ‘Cançons a Mahalta’, al Fons Màrius Torres

La filòloga Margarida Prats fa la donació de l’obra al fons custodiat per la Universitat de Lleida

La primera versió manuscrita de la sèrie Cançons a Mahalta i el llibret de tankes (composicions poètiques de cinc versos) de Màrius Torres s’incorporen al fons del poeta lleidatà que custodia a la Universitat de Lleida (UdL) gràcies a la donació a la Biblioteca de Lletres de la filòloga i especialista en l’escriptor, Margarida Prats. També inclou diversos articles de premsa, revistes, i capítols de llibres sobre la vida i l’obra de Màrius Torres. Segons ha explicat Prats en l’acte de donació ek manuscrit amb la sèrie Cançons a Mahalta (escrit entre 1937 i 1938) aplega sis poemes que han estat publicats de manera separada en les diferents edicions de poesia de Màrius Torres que es van fer abans del 2010. La filòloga ha estat acompanyada pel director de la Càtedra Màrius Torres i professor de la UdL, Joan-Ramon Veny, i pel cap de la Biblioteca de Lletres, Rodolf González.

El llibret de tankes Entre l’herba i els núvols va ser un regal del poeta a Mercè Figueres per la seua onomàstica al 1941, un any abans de la mort de Torres. Aplega una quarantena de composicions dividides en cinc apartats temàtics: El dia, L’amor, La nit, La mort, i Fi, aquest darrer és d’una única tanka. Mercè Figueras va obsequiar aquest parell de manuscrits a Margarida Prats l’any 1976 i ara la foilòloga els ha volgut donar a la UdL.

Segons informa la universitat, els documents es digitalitzaran per incorporar-los al repositor del Fons Màrius Torres de la UdL que conté, entre altres, els poemes publicats en la primera edició de l’obra Poesies, poemes traduïts pel propi Torres, una obra de teatre, notes en prosa, contes, dietaris, així com correspondència emesa o rebuda per l’escriptor o per la seva família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia