Patrimoni

PATRIMONI

Tortosa lidera una candidatura mediterrània per declarar les fortificacions patrimoni mundial

La ciutat de Tortosa lidera una candidatura “transnacional” perquè el conjunt de fortificacions i elements del segle XIV al XIX de diverses ciutats mediterrànies pugui ser declarat patrimoni mundial de la Unesco. L’alcalde, Jordi Jordan, i la primera tinent d’alcaldia, Mar Lleixà, han explicat aquest dijous que aquesta és una aliança que s’ha creat entre les alcaldies de Tortosa, Cartagena, Eivissa, Es Castell i Maó (Menorca) i Palma (Mallorca), que formalitzaran una proposta conjunta perquè sigui valorada pel Consell de Patrimoni del Ministeri de Cultura i s’inclogui la candidatura a la llista indicativa el 2025, pas previ per elevar la candidatura a patrimoni mundial.

“Una de les línies de treball del govern municipal és fer valdre el patrimoni de muralles i fortificacions de la nostra ciutat i, en aquest sentit, una de les més de 400 actuacions previstes al PAM és l’impuls de la candidatura”, apunta Jordi Jordan, que confirma que aquesta setmana han tingut la conformitat d’adhesió a la candidatura conjunta de totes les ciutats. Això, per l’alcalde, “garanteix més possibilitats d’èxit i un major reconeixement per part de la Unesco”. Precisament aquest dijous Tortosa ha rebut l’adhesió per part de l’Ajuntament de Palma.

A més de les ciutats implicades, la candidatura naix amb el suport d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya; la Comunitat Autònoma de la regió de Múrcia; el Consell Insular de Menorca; el Consell Insular de Mallorca; el Ministeri de Defensa; el Consorci Militar de Menorca i el Consorci Militar de San Carlos (Mallorca).

“Estem en la primera fase del projecte en què cadascuna de les ciutats prepara el seu projecte per articular una proposta conjunta que es presentarà perquè sigui valorada pel Consell de Patrimoni”, ha manifestat Jordan. En aquest sentit, tots els alcaldes faran una trobada durant l’últim trimestre de l’any, amb el suport del Ministeri de Cultura, per poder presentar la candidatura abans del 31 de desembre de 2024. Aquesta llista indicativa és com un inventari que recull tots els béns que són susceptibles de ser declarats Patrimoni Mundial en el futur.

En el cas de Tortosa els elements patrimonials que es preveu incloure són: els Reials Col·legis, la Catedral de Santa Maria, les muralles del Rastre i Remolins, el Castell de la Suda, les avançades de Sant Joan, el fortí d’Orleans, de Bonete i Tenasses.

Durant el 2025 es treballarà per sumar els suports internacionals a la candidatura, com ara Algèria, que està treballant també la candidatura d’Oran i Mazalquivir. Segons l’Ajuntament de Tortosa, Malta i Itàlia també estarien interessats a formar part d’aquesta candidatura transnacional. De fet, en una trobada sobre fortificacions costaneres que va tenir lloc a la primavera a l’Havana, amb més de 70 participants de fortificacions costaneres europees i caribenyes, va plantejar un treball coordinat entre els diferents sistemes de fortificacions espanyoles del Mediterrani i el Carib. També hi ha altres iniciatives a l’Atlàntic i la Costa del Pacífic, així com el denominat Camí Espanyol, que era la via per l’enviament de tropes a Flandes, entre els segles XVI i XVII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]