Patrimoni

PATRIMONI

L’Arxiu de Cardona ingressa documents de tres famílies, d’un període de sis segles

L’Arxiu Històric de Cardona ha rebut la cessió de la documentació del conjunt documental corresponent a la família Felip i els seus hereus i successors, els Robusté Bach, i que han fet els germans Enric i Josep Maria Ribé Robusté, residents a Valls. El fons està integrat per un total de 123 documents, que abasten un termini de gairebé sis segles, des del 1395 i fins al 1940.

La documentació és d’un gran interès i té el valor testimonial dels processos d’industrialització de les manufactures tèxtils locals i la seva projecció en els mercats nacionals de l’interior peninsular mitjançant les diverses societats constituïdes pels germans Bonifaci i Josep Felip conjuntament amb Salvador Ferrer i Clemente Vela (1853-1873). El juliol de 1853, Salvador Ferrer i Martí, corredor de teixits i veí de Barcelona, va acordar amb Bonifaci Felip i Escolà, natural de Cardona, i del ram del comerç, la constitució d’una societat sota la raó social Bonifacio Felip y Compañía per establir una casa a la ciutat de la Corunya per la venda a l’engròs de teixits i altres gèneres. Sis anys després (1859), tots dos socis van acordar la dissolució d’aquesta primera societat per crear-ne una de nova a càrrec de Bonifaci i el seu germà Josep i donar així continuïtat a la casa de comerç establerta a la ciutat corunyesa, regentada per Bonifaci. La nova societat havia de tenir una durada de cinc anys i ser coneguda com a Felip Hermanos. Finalment, l’any 1869, Bonifaci i Josep van constituir una altra societat amb Clemente Vela Oseñalde sota la denominació Felip Hermanos y Vela (prorrogada el 1873 per cinc anys més).

La recepció d’aquesta documentació ha de contribuir notablement a l’estudi i comprensió de la societat i economia local i regional dels segles XVIII i XIX, i les transformacions viscudes en el marc de la mecanització i industrialització de les filatures de cotó.

Crida a més cessions

L’Arxiu també posa en especial valor un fragment del Llibre del terç de la cort del batlle de la vila de Cardona de l’any 1395, pel seu interès i notable valor documental. Segons els responsables de l’equipament, la cessió feta pels germans Ribé Robusté és un gest que honra la memòria dels seus avantpassats i que ha de tenir l’efecte crida pel que fa a la preservació d’aquests fons familiars i patrimonials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia