Patrimoni

Patrimoni

Troben antics cups de vi al monestir de Pedralbes

La segona fase de la intervenció arqueològica a les casetes de la baixada del monestir de Pedralbes ha deixat al descobert estructures relacionades amb l’activitat vinícola històrica del recinte. Els treballs, dirigits per l’arqueòloga Anna Bordas Tissier, han revelat la presència de grans cups de vi, així com altres elements vinculats amb la producció de vi en aquesta zona.

La primera fase dels treballs, que es va dur a terme entre el 12 de setembre de 2022 i el 10 de febrer de 2023, es va centrar en l’excavació de la caseta i el pati del número 5. En la segona fase, iniciada el 15 de gener, s’han explorat les casetes dels números 7, 9 bis i el passatge situat entre les casetes dels números 3 i 5.

Aquests treballs han permès documentar l’evolució de l’ocupació dels espais externs al monestir, des de l’època alt medieval fins a èpoques contemporànies. Entre els descobriments més antics destaquen un canal d’aigua excavat en el terreny natural i restes de murs malmesos. Però una de les troballes més destacades ha estat una gran estructura circular d’època moderna al passatge entre les casetes dels números 3 i 5. Inicialment interpretada com un possible forn de material constructiu, igual com l’estructura trobada al passatge situat entre les casetes 3 i 5, les noves investigacions han permès reclassificar-la com un gran cup de vi. Aquesta reinterpretació ha estat possible gràcies als primers resultats dels estudis bioarqueològics dels materials obtinguts durant la fase anterior.

Les noves dades, juntament amb altres elements relacionats amb la producció del vi documentats a la caseta del número 9 bis, han permès constatar que les estructures trobades formen un complex sistema de producció vinícola. Aquestes troballes aporten una nova perspectiva sobre les activitats econòmiques del monestir, especialment pel que fa a la producció de vi fora de l’espai de clausura.

Un cop finalitzats els treballs de camp, les tasques de laboratori i estudi continuaran per tal de completar l’anàlisi dels materials i proporcionar una comprensió més detallada de les activitats històriques del monestir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia