Art

ART

L’artista Núria Güell porta el seu dret de rèplica a Tarragona

L’artista Núria Güell (Vidreres, 1981) està convençuda que “no hi pot haver una cultura crítica sense una crítica de la cultura”, i entén el seu paper d’artista com “una confrontació amb el context social i polític”. És en aquest marc que s’inscriu la proposta La feria de las flores, que fins al 29 de setembre presenta al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) i que forma part del cicle d’exposicions Dret de Rèplica, comissariat per Francesco Giaveri i que pretén ser un aparador d’artistes i obres de petit format que facin visibles conflictes de la societat en l’àmbit global. En aquest cas, el projecte de Núria Güell apunta a la violència vers la dona a partir de testimonis de víctimes del turisme sexual a Colòmbia, fet que també li fa plantejar quin ha estat el paper de l’art en la cosificació de la dona.

La feria de las flores és un vídeo que l’artista va realitzar entre els anys 2015 i 2016 i en el qual enregistra una sèrie de visites guiades a unes obres de Fernando Botero conservades al Museu d’Antiòquia, a Medellín. Els guies no són els habituals en qualsevol museu: la particularitat d’aquestes visites és que les duen a terme joves d’entre 12 i 17 anys víctimes d’explotació sexual.

Convidada pel Museu d’Antiòquia a desenvolupar un projecte sobre la violència contra el cos de la dona, Núria Güell va investigar el context i es va centrar en un negoci que aleshores anava en augment: la compravenda de menors verges per part de proxenetes a clients, majoritàriament estrangers, que paguen per abusar de les menors. Per produir aquest vídeo, va estar treballant amb una associació que s’ocupa d’assistir les víctimes d’aquests abusos. I els proposa guiar els visitants del museu comentant i explicant les obres en què Botero va representar el cos femení. Les atípiques guies en donen una altra lectura, la que ve de la seva experiència personal com a víctimes de l’horror de l’explotació sexual.

El muntatge de Güell se suma a una altra exposició temporal del Museu d’Art Modern de Tarragona, en aquest cas de l’artista Ariadna Parreu (Reus, 1982), que fins a l’1 de setembre exposa una sèrie d’escultures agrupades sota el títol Boca-Bola. Parreu ja té exposada una obra de grans dimensions en una altra sala del MAMT amb motiu de l’exposició col·lectiva Artists contemporans, que dona visibilitat a obres de dones artistes que es trobaven a les reserves del museu i d’altres que s’hi han incorporat recentment. Aquesta mostra serà visitable durant tot aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia