Art

Cultura

Mor Elisabeth Leopold, la gran col·leccionista austríaca

Cofundadora i conservadora del Museu Leopold de Viena, que juntament amb el seu marit Rudolf Leopold, van reunir una de les col·leccions més importants d’Àustria

La col·leccionista austríaca Elisabeth Leopold, va morir dimarts, a l’edat de 98 anys, segons ha informat el mateix museu que ella va fundar.

Va estudiar medicina a la Universitat de Viena on va conèixer el seu marit, Rudolf Leopold, amb qui es va casar el 1953. Tots dos van fer-se oftalmòlegs i com a aficionats a l’art van començar a adquirir pintures. Van dedicar-se amb entusiasme a viatjar i visitar a molts artistes contemporanis. Amb poc temps ja van poder reunir una certa quantitat d’obres que van anomenar Col·lecció Leopold. L’any 1994 ja tenien 5.266 peces amb un valor de 575 milions d’euros. Van ser entregades a la fundació privada del Museu Leopold, a canvi que el govern austríac el construís. El museu va ser inaugurat el 2001. Després de la mort del seu marit, l’any 2010, Elisabeth va continuar la seva tasca dins el món de l’art, participant com a membre vitalici del patronat de la Fundació Privada del Museu i com a comissaria d’algunes exposicions. Actualment, el museu registra uns 350.000 visitants a l’any, i segons el seu director, s’ha convertit en una part indispensable del paisatge cultural del país. És també el museu que recull una quantitat més important d’obres del pintor austríac Egon Schiele. Paral·lelament, la institució ha estat involucrada en diverses polèmiques relacionades amb l’origen d’algunes de les obres exposades i l’espoli nazi.

L’any 2017, Elisabeth va ser guardonada amb la Creu d’Honor de les Ciències i les Arts, així com la Medalla d’Or al Mèrit de Viena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Torre modernista Mossèn Tor celebra el seu centenari

CAMPDEVÀNOL
girona

Carolina Maria de Jesús: la veu de les ‘faveles’ al Pepe Sales

girona
música

Júlia Ensesa, sola i sense por

girona
música

Adrià Puntí canta a la Cellera durant gairebé tres hores, a l’escenari i entre el públic

la cellera de ter
llibres

Harari radiografia el poder de la informació i la IA

barcelona
art

Francesc Domingo, l’artista bandejat per no ser burgès i per defensar Catalunya

barcelona
ARTS EN VIU

El Molino insisteix a oferir sopar i copes, ara, amb música en directe

BARCELONA
Montse Frisach
Periodista i crítica d’art

“L’art català no s’ha venut suficientment bé al món”

Barcelona
cinema

‘Polvo serán’ de Carlos Marqués-Marcet, premiada al Festival de Toronto

Barcelona