Cultura popular

Tradicions

Xiulada contra el districte al pregó de Gràcia per l’absència de la cultura popular a la festa major

Xiulada monumental de les entitats de cultura popular de Gràcia aquest dimecres a la tarda contra el districte i la Fundació Festa Major durant el pregó inaugural. “La Vila és per qui la defensa”, “sense cultura popular no hi ha festa major”, “foc you” i “el districte mata la cultura popular” eren alguns dels cartells que es podien llegir a la plaça de la Vila per protestar contra la decisió del conjunt dels grups polítics del districte de no autoritzar els permisos per les activitats amb colles de foc. “Aquest any s’ha decidit que no es faci cap activitat de cultura popular excepte les dues diades castelleres i la convidada de gegants perquè fa un any hi va haver una colla que es va saltar una decisió d’assemblea de la Coordinadora de Colles de Cultura”, explicaJosep Antoni Torralba, de la Federació de Colles de Sant Medir. “S’havia de fer un passeig i ells van decidir cremar, fer foc, que era la tradició anterior. Ha passat un any i encara estem amb aquest conflicte. La Colla Vella va marxar de la Coordinadora i, és clar, quan marxes d’un lloc el més normal és que no puguis mantenir els privilegis que tenies, però ells volien mantenir-los. Això ha acabat provocant una situació en què el districte ha fet un xantatge i una ingerència a la Coordinadora i ha fet petar totes les activitats de cultura popular durant la festa major”, resumeix Torralba, que lamenta que la gestió del districte “no ha estat gens correcta”.

Les colles denuncien que una festa major sense entitats de cultura popular deixa de ser festa major. Ni matinades de foc, ni gralles, ni matí de festa major, ni cercavila, ni Sant Roc, ni correfoc, ni versots...

Es dona la circumstància que el pregó el protagonitzaven els gegantons Torradet i Gresca, que fan 25 anys. Són els únics a qui la xiulada va respectar. Van explicar com van néixer i per què tenen aquesta curta alçada: per poder passar pels carrers guarnits. “No sabem si podrem sortir. Quin desastre”, van constatar des del balcó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.