Patrimoni

Arqueologia

Surt a la llum un jaciment prehistòric al peu de Montjuïc

Els treballs de reurbanització de les Hortes de Sant Bertran al districte de Sants-Montjuïc han permès localitzar un important jaciment prehistòric, fins ara desconegut, de l’època del bronze inicial i del neolític. Es tracta d’una troballa rellevant que servirà per ampliar el coneixement d’aquest període en una zona situada al peu de la muntanya de Montjuïc, a tocar del mar i la llacuna del Cagalell, i que va ser molt fèrtil en recursos naturals en aquelles èpoques. S’han recuperat més de 700 restes arqueològiques, entre ceràmiques, petxines i jaspi.

El petit jaciment, d’uns 15 m², ha permès documentar fins a sis nivells, cinc d’època del bronze inicial, i un sisè, possiblement, neolític. Les analítiques i estudis que s’estan realitzant permetran confirmar aquesta cronologia. Un d’aquests nivells del bronze inicial estaria associat a un nivell d’hàbitat, gràcies a la troballa d’una estructura de combustió.

Gràcies als treballs, s’ha pogut confirmar que tots aquests nivells estarien associats a diferents tipus d’activitats econòmiques depenent del moment. L’inicial estaria relacionat amb la recol·lecció de petxines procedents de la línia de costa. Un cop consumides, aquestes petxines eren treballades, per ser possiblement emprades en elements personals decoratius.

En canvi, en un període més antic, en el nivell neolític documentat, s’ha constatat que els habitants d’aquest indret focalitzaven els seus esforços en el treball del jaspi, extret de la propera muntanya de Montjuïc, on treballaven la pedra per fabricar eines en un altre indret.

En aquests treballs interdisciplinaris, a més de l’equip arqueològic que va dur a terme l’excavació, també col·laboren equips de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Mentre es treballa en les restes prehistòriques, l’obra de reurbanització ha continuat a la resta de sectors, sense afectació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia