Patrimoni

PATRIMONI

Monistrol de Montserrat comença la restauracio de l’ermita de Sant Antolí

Les obres de reforçament estructural, estabilització, consolidació i restauració de l’Ermita de Sant Antolídels Bacus, a Monistrol de Montserrat, ja estan en marxa. L’edifici, ubicat a les afores del municipi, es troba en un estat molt avançat de degradació, agreujat per la manca de sostre. En aquest sentit, i tal i com destaquen des del consistori, l’actuació se centrarà en els elements més danyats de l’ermita. El projecte busca resoldre les diverses patologies identificades i assegurar la protecció dels valors arquitectònics singulars de l’ermita. “ És per això que els treballs que s’estan duent a terme són de caràcter urgent i necessiten una atenció immediata per garantir la seguretat tant de l’edifici com de les persones que hi circulen al voltant”, recull un comunicat municipal.

El projecte, que només afrontarà una primera fase de les obres previstes, es va adjudicar el passat mes de juny per concurs a l’empresa Obres i Promocions Escorsell per un import de 143.869 euros més IVA. Segons un estudi elaborat el 2022 per la direcció del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona la inversió total que es preveia per completar la restauració de l’edifici pujava a 495.500 euros. L’administració justificava llavors la inversió atenent el valor patrimonial de l’estructura “un edifici d’especial interès ja que se suposa que és hereu d’una antiga edificació religiosa del que podria ser el primer nucli habitat conegut del terme municipal, probablement iniciat els segles X-XI, situat al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat”. Aquesta contrucció, segons els experts, “resulta d’especial interès perquè és un dels pocs vestigis que es conserven del passat medieval de Monistrol de Montserrat”. A banda d’aquest valor, des del consistori destaquen que pels veïns i veïnes de Monistrol “l’ermita de Sant Antolí és molt més que un edifici; és un símbol de devoció, tradició i identitat comunitària i ha estat un punt de referència espiritual i cultural que ha unit la comunitat al llarg dels anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.