Art

Manifesta 15 es desplega diumenge per dotze ciutats de l’àrea metropolitana

A la biennal nòmada europea, que se celebrarà fins el 24 de novembre, es presentaran obres de més de noranta participants

Manifesta 15, la biennal nòmada europea, aterra diumenge a Barcelona i onze ciutat de l’àrea metropolitana La proposta, que canvia d’ubicació cada dos anys, aposta per la descentralització i es converteix en la de major abast geogràfic. L’esdeveniment. que és reivindica com “una incubadora pel canvi social”, se celebrarà fins el 24 de novembre amb diverses propostes d’intervencions urbanes i programes artístics. En l’edició d’aquest any, es presentaran obres de noranta participants (individuals i col·lectius) en més d’una quinzena d’espais de dotze ciutats. Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Barcelona i Terrassa són les ciutats escollides per desplegar-la. Durant la presentació, l’alcalde Jaume Collboni ha destacat la descentralització com a element innovador i la voluntat dels ajuntaments i les administracions de crear comunitat cultural metropolitana. Collboni confia en el llegat que deixarà Manifesta als dotze municipis. “Tindrem un sector cultural més sòlid, global i sostenible”, ha apuntat. L’alcalde ha insistit en la importància del fet que els pròxims dies Barcelona aculli centenars d’artistes, periodistes internacionals i representants d’institucions culturals, els quals podran aportar “la seva visió de la realitat cultural amb ulls globals”.

Manifesta 15 es divideix en tres clústers, que són alhora temàtics i geogràfics. Cadascun d’aquests comença en un lloc d’exposició que simbolitza el seu tema general. Les Tres Xemeneies, situades entre Barcelona, Sant Adrià del Besòs i Badalona, seran el punt de partida d’un dels tres temes: ‘Imaginant futurs’. El Monestir de Sant Cugat serà la seu principal del tema ‘Cuidar i ser cuidats’. Mentre que la Casa Gomis, una vil·la de propietat privada d’arquitectura racionalista situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, a prop de l’aeroport, serà la seu del tema ‘Equilibrant conflictes’. Un altre dels espais rellevants serà l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili. Es tracta d’un centre ple d’activitat que acollirà la presentació de tres arxius que donen visibilitat a la trajectòria matisada de la regió metropolitana i, en conjunt, conformen el marc històric i contextual de la biennal.

La quinzena edició de la biennal busca, paral·lelament repensar el paper que tenen les zones de fora del nucli històric de Barcelona i explorar com es poden millorar les relacions de la regió metropolitana. Imma Vilches, directora de Terrassa Arts Visuals, ha explicat durant la mateixa presentació que els drets culturals i la llibertat “són i seran un pilar fonamental en el desenvolupament sostenible de les societats” i que, per això, cal defensar-ne “l’accés lliure, igualitari i sostenible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia