Altres

Cultura

Identificada una punta de llança de fa més de 50.000 anys a l’Abric Romaní de Capellades

La troballa d’investigadors de l’IPHES-CERCA ofereix “dades molt valuoses” per entendre com era la caça duran el Paleolític mitjà

Per primer cop, els investigadors de l’IPHES-CERCA han identificat una punta de llança feta amb un fragment d’os llarg de cavall de fa més de 50.000 anys al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades. La troballa “ofereix dades molt valuoses” per entendre les estratègies de caça d’aquests grups durant el Paleolític mitjà. La recerca, liderada per la investigadora predoctoral a l’IPHES-CERCA Paula Mateo-Lomba i publicada a la revista Scientific Reports destaca la “flexibilitat i adaptabilitat” de la tecnologia. En aquesta línia, segons els investigadors cada vegada són més els jaciments que demostren que els neandertals utilitzaven ossos d’animals com a matèria primera per a la fabricació d’eines. Fins ara, però, no s’havia identificat mai en contextos neandertals l’ús de l’os per a la fabricació de puntes de llança. Segons exposa Mateo-Lomba “aquest descobriment contribueix a la comprensió del comportament de caça dels neandertals i de la importància de les eines òssies en el seu repertori tecnològic”. La rellevància de la investigació, per tant, es troba en què demostra que els neandertals explotaven de manera intensiva els recursos animals de què disposaven, no només des del punt de vista nutricional sinó també cinegètic. En el cas de la punta de llança s’ha utilitzat un fragment d’os de cavall, una espècie habitualment explotada pels grups d’aquest jaciment. Presenta signes clars de talla intencional quan estava en estat fresc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.