Cultura popular

La Mercè d’enguany se centra en la cultura popular i incorpora nous espais i espectacles

La festivitat de la Mercè de Barcelona, del 20 al 24 de setembre, tindrà com a gran protagonista la cultura popular i incorporarà nous escenaris, localitzacions i ubicacions en una aposta per la descentralització. La programació que s’ha presentat avui inclou 130 concerts, 54 actuacions de cultura popular i 80 espectacles d’arts de carrer repartits en més d’una vintena d’escenaris arreu de la ciutat segons ha explicat el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé. Entre els actes destaquen la commemoració dels 650 anys de l’Àliga de la Ciutat o el 160è aniversari dels Cors de Clavé, però també altres actes de cultura popular com la cavalcada i Trobada Internacional de Gegants, la 74a edició de l concurs sardanista o el Correfoc al Passeig de Gràcia. Els castells tornaran a omplir la plaça de Sant Jaume per la Diada Castellera de la Mercè, el 24 de setembre, amb la participació de totes les colles de la ciutat. I també es celebrarà la Diada Històrica el 22 de setembre, una jornada que comptarà amb la participació de la Colla dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa, que es reuniran amb els amfitrions de la cita, els Castellers de Barcelona.

La Mercè 2024 incorpora noves localitzacions com el Port Olímpic i la Platja de la Nova Icària, en el marc de la Regata Cultural amb activitats vinculades a la Copa Amèrica de Vela. De fet serà un dels espais del Mercè Arts de Carrer (MAC), que inclou 300 funcions a càrrec de 75 companyies. Els espectacles es desenvoluparan en 7 espais repartits per la ciutat, com el Parc de l’estació del Nord, que tornarà a ser l’epicentre, els espais clàssics del Castell de Montjuïc o el Palauet Albéniz o el Parc de l’Aqüeducte i el Parc de la Trinitat, que s’utilitzaran com a part de l’aposta del consistori per descentralitzar la Mercè. Així, les arts al carrer també arribaran al Port Olímpic en el marc de la Regata Cultural.

Entre les propostes més destacades del MAC s’hi troben les creacions comunitàries i de dansa urbana de la peça Danser Casa dels coreògrafs Kader Attou i Mourad Merzouk al Parc de la Trinitat, l’actuació d’arts de carrer de Sergi Ots al Palau Albéniz, o l’espectacle’Carrer 024 de Sol Picó, que tindrà lloc al Port Olímpic.

Pel que fa al circ, l’organització del festival preveu tornar a transformar el Castell de Montjuïc en l’epicentre d’aquesta especialitat, amb cites marcades com l’espectacle sobre la solidaritat i la pau El riure, una arma de construcció massiva, dirigida per Tortell Poltrona, que convertirà l’espai en un petit camp de refugiats.

130 concerts

En l’apartat d’actuacions musicals, l’oferta arriba als 130 concerts amb artistes com Triquell, Miqui Núñez i l’homenatge als 50 anys de la sala Zeleste, Fúmiga, Els Catarres, Figa Flawas, Oques Grasses o Maria Jaume. També hi haurà espai per la música emergent, ja que les festes acolliran els concerts del concurs Sona9 o el projecte Pedrera 3.8, un espai per al debut i la promoció dels joves creadors de la ciutat.

La ciutat convidada, Casa Blanca, aportarà la seva riquesa musical amb actuacions com les de Maalem Hassan Boussou i Raúl Rodríguez Ensamble a la Catedral, així com espectacles innovadors com 3DNAN a la rambla del Raval.

Drons i Rosalía

Completaran la festa l’espectacle amb 300 drons Formes de Barcelona il·luminaran el cel amb diferents formes geomètriques inspirades en la capital catalana i el festival pirotècnic a la platja de l’Espigó del Cas els dies 20 i 21 de setembre. El Piromusical de cloenda a l’avinguda de la Reina Maria Cristina portarà la firma de la cantant Rosalía que n’ha fet la selecció musical de forma “desinteressada”, que completarà la Mercè amb un gran desplegament pirotècnic i art visual al cel de Barcelona.

La festa incorpora la Setmana del Llibre en Català a l’Arc de Triomf amb activitats que s’allargaran fins a mitjanit, la fira de gastronomia sostenible Terra i Gust, i projeccions a l’aire lliure a la Filmoteca de Catalunya. A més, el programa Associa’t reforça la participació de diverses entitats socials, afegint una dimensió comunitària a les festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia