Llibres

Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

Autor de més d’una desena de novel·les, entre les quals destaca ‘La cova del Sol’ (1998)

L’escriptor, dramaturg, periodista i crític literari Elias Khoury, va morir diumenge, a Beirut (Líban), a l’edat de 76 anys. Era conegut com un dels més grans escriptors de l’última dècada del món àrab, i els seus textos van ser traduïts en múltiples idiomes, entre ells, el català. De fet, havia viatjat diverses vegades a casa nostra, i s’havia informat bé de la història i les reivindicacions nacionals de Catalunya.

Nascut en el si d’una família grega ortodoxa del barri cristià d’Achrafieh de Beirut, va introduir-se en el món àrab de la mà del novel·lista libanès Jurji Zaydan i dels clàssics de la literatura àrab, i a poc a poc va anar-se apropant a la causa propalestina. Amb 19 anys va viatjar a Jordània per visitar un camp de refugiats palestins i va allistar-se a Al-Fatah, formació integrada a l’OAP (Organització per a l’Alliberament de Palestina). Va estudiar Història a la Universitat del Líban i es va doctorar en Història Social a la Universitat de París. L’any 1975 va retornar al seu país per combatre en la Guerra Civil al costat d’Al-Fatah.

La seva primera presència en l’escena literària va ser al capdavant de la publicació progressista Mawaqif (1972), i pocs anys més tard va escriure la seva primera obra The little mountain (1976), ambientada en la guerra civil del Líban. A partir d’aquest moment va anar publicant noves obres i textos, entre els quals hi ha dues obres de teatre. La seva novel·la més coneguda, i la qual ha estat traduïda al català és La cova del sol (1998), una radiografia de la vida de diversos palestins que han hagut de refugiar-se al Líban a causa del conflicte amb Israel. El llibre va ser adaptat per fer-ne una pel·lícula, i va ser reconegut amb diversos premis, entre els quals, el Premi de Palestina de l’any 2000. La seva trajectòria es va anar desenvolupant entre diverses editorials i mitjans de comunicació, com el suplement cultural del diari libanès Al-Nahar, el qual va ser-ne el director entre el 1993 i el 2009. També va impartir classes a diverses universitats de l’Orient Mitjà, d’Europa i dels Estats Units.

Entre el 1993 i el 1999 va llogar el Teatre de Beirut per tal d’organitzar-hi obres de teatre, festivals de cinemes i diverses exposicions en favor del poble palestí. També s’hi van fer conferències i diversos actes polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

TEATRE

El Teatre del Raval tanca una programació escènica de 17 anys

BARCELONA

La Marfà acull una residència dels músics Oriol Marès i Talal Fayad

GIRONA

La Torre modernista Mossèn Tor celebra el seu centenari

CAMPDEVÀNOL
girona

Carolina Maria de Jesús: la veu de les ‘faveles’ al Pepe Sales

girona
música

Júlia Ensesa, sola i sense por

girona
música

Adrià Puntí canta a la Cellera durant gairebé tres hores, a l’escenari i entre el públic

la cellera de ter