Llibres

Ferran Aisa

Historiador i autor del llibre “Salvador Seguí. El Noi del Sucre”

“Salvador Seguí es va mantenir sempre en la línia llibertària”

Ha publicat un assaig biogràfic sobre Salvador Seguí, una de les principals figures del sindicalisme català durant el segle XX

Hi repassa la seva formació autodidacta i el paper que va tenir per convertir la CNT en la principal organització sindical del país

‘Salvador Seguí. El Noi del Sucre’
Autor: Ferran Aisa
Editorial: Base
Pàgines: 216
En la presentació del llibre explica que la figura de Salvador Seguí li resulta especialment propera. Per quin motiu?
Vaig néixer en un edifici del carrer de la Cadena, a pocs metres d’on el van assassinar. I des de molt petit sentia parlar del Noi del Sucre amb devoció. La meva mare m’ensenyava sovint el lloc on el van matar. Després, durant els anys de la Transició, vaig militar al Sindicat de la Construcció de la CNT i vaig dedicar el meu primer article als 54 anys del seu assassinat. Des d’aleshores he escrit molts articles sobre ell i fins i tot vaig col·laborar en una exposició que se li va dedicar a l’Ateneu Enciclopèdic Popular i li vaig dedicar un poema.
En el llibre recorda que és un personatge molt precoç, que amb només 15 anys, arran de la vaga general del 1902, ja tasta la presó...
Des de molt petit és una persona rebel, que s’escapa de l’escola perquè no li agrada anar-hi. En canvi, li agrada molt llegir, però en un primer moment no es decanta per lectures de tipus social, sinó per tot allò que li cau a les mans. Després, s’afegeix a les activitats que fan al Centre d’Estudis Socials, on coneix militants àcrates amb qui després coincidirà, com ara Jaume Bisbe i Francisco Miranda. A principis del segle passat hi havia molta tradició de llegir Nietzsche. Seguí és un d’aquests, i juntament amb altres joves crea un grup que es diu Els Fills sense Nom o Els Fills de Puta i que dediquen a comentar el pensament del filòsof alemany per les tavernes i locals dels barris baixos. No és que sigui una agrupació anarquista ni de cap tipus, sinó justiciers que actuen quan veuen una injustícia. També participa en conferències i comença a imbuir-se de la cultura anarquista. A partir d’aquí és quan s’afilia al sindicat de pintors, que en aquells moments estava al carrer Tallers, que s’unirà a la Solidaritat Obrera.
Reprodueix una entrevista d’‘El Heraldo de Madrid’ en què deixa molt clar el seu rebuig al parlamentarisme. Va ser molt conseqüent en aquest sentit, no?
El van temptar moltes vegades perquè fes el pas cap a la política, fins i tot republicans com Francesc Layret i Lluís Companys. Tenien la idea de crear un partit d’obrers. Però ell sempre es va mantenir en la línia llibertària i, sobretot, anarcosindicalista. I no va voler participar mai en la política.
En canvi, va tenir un paper clau en la formació de la CNT...
El 1907, quan es crea Solidaritat Obrera, és molt jove. Però ja participa en totes les assemblees i els congressos que fan. I s’implica de ple en totes les iniciatives que s’impulsen, sobretot després de la Setmana Tràgica, per crear un sindicat d’àmbit estatal. I llavors es dedica de ple a fer mítings per crear la CNT, que s’acabarà gestant en un congrés que se celebrarà el 1911 al Palau de Belles Arts de Barcelona. Ell el que té molt clar és la idea d’organitzar el sindicalisme. I no para fins que es creen els sindicats únics. Amb l’èxit de la vaga de La Canadenca, el 1919, aconsegueixen que la CNT creixi de manera espectacular. En aquell moment, gairebé mig milió d’obrers hi estan afiliats, una xifra impressionant si tenim en compte que aleshores Catalunya tenia dos milions i mig d’habitants.
La vaga de La Canadenca i el míting que fa a les Arenes és el seu moment de màxima popularitat?
Sí. Ell ja ha pactat amb la patronal i el govern per abandonar la vaga, sempre que compleixin tot el que figura en l’acord, des de la jornada de vuit hores de treball fins a l’alliberament dels presos i l’abandonament de represàlies contra els treballadors. Però encara hi ha presos al castell de Montjuïc. La majoria dels obrers demanen que no es deixi la vaga fins que siguin tots al carrer i fins i tot els volen anar a alliberar. Però ell defensa que el que cal és aturar la vaga i donar un ultimàtum al govern. El capità general no va complir i van continuar a la presó. Llavors és quan va esclatar l’altra vaga general. A partir d’aquí, és quan veiem que la patronal no fa cas de totes aquestes millores i comença a promoure el pistolerisme i a matar sindicalistes, un dels quals serà en Seguí.
Han passat cent anys d’ençà de la seva mort, però encara es tracta d’un personatge molt conegut. A què ho atribueix?
És una persona que va tenir un gran carisma en el seu temps i que va ser recordat sempre. Durant els anys de la República i fins a la Guerra Civil, cada any es commemorava l’aniversari de la seva mort. La premsa en parlava, hi havia actes. I, després del franquisme, això s’ha anat recuperant. L’any passat, amb motiu del centenari del seu assassinat, els actes es van multiplicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia