Cinema

estrena de cinema

Hildegart, una figura referent del feminisme europeu dels trenta assassinada per la mare

“És un personatge avantguardista fins i tot avui en dia, convido a buscar tres discursos seus que es troben a internet i llegir-los: sobre feminisme, sobre anticoncepcionisme i proletariat i sobre la necessitat del laïcisme en la joventut.” L’extraordinari de Hildegart Rodríguez (1914-1933) és també que els va escriure i pronunciar quan era una adolescent, a l’Espanya convulsa de la Segona República.

Paula Ortiz (Saragossa, 1979) està fascinada des que estudiava a la universitat pel personatge i per la seva mare, que la va assassinar a trets després de criar-la ella sola amb l’objectiu d’abanderar el camí a la dona del futur. Amb aquesta contradicció tan evident comença La novia roja , presentada a la secció oficial competitiva del festival de Sant Sebastià el cap de setmana passat, i que avui arriba als cinemes. Paula Ortiz (La novia, Al otro lado del río y entre los árboles, Teresa...), que és professora de comunicació audiovisual de la Universitat de Barcelona, va acceptar immediatament la proposta de la productora María Zamora de dirigir aquesta pel·lícula, amb guió dels catalans Eduard Sola (Casa en flames) i Clara Roquet (Libertad). Najwa Nimri i Alba Planas interpreten la mare i la filla protagonistes, Aurora i Hildegart Rodríguez.

Paula Ortiz subratlla l’enorme contradicció del personatge d’Aurora: “Ella volia educar la primera dona lliure i quan la seva filla va fer un gest de llibertat, no és que la castigués, la va matar. És una contradicció tan bèstia i dolorosa, que segueix sent incomprensible. Amb ella he après realment que els somnis de la raó provoquen monstres, i que ella és filla del sistema més restrictiu i violent.”

“Aurora és filla d’un món que era masculí, autoritari i molt rígid –explica Paula Ortiz en una entrevista a aquest diari–. I mira que té una filla extraordinària, una nena prodigi. És una privilegiada que té accés a unes idees i una cultura desbordant, però malgrat això i malgrat les lluites per la identitat femenina i la llibertat, adopta tota la rigidesa del sistema patriarcal i masculí. El que em fascina i em terroritza d’Aurora, em sembla un abisme humà, és com, tot i buscar realment la llibertat i un canvi cap a una societat més digna, les seves idees s’acaben tornant una arma violenta. Aquesta idea ens ha acompanyat tot el segle XX, és una de les nostres contradiccions socials més profundes, i Aurora és metàfora de totes.”Paula Ortiz veu aquestes dues dones com dos exemples de molts altres personatges femenins de l’època. “Hildegart era un referent europeu teòric sobre la reforma sexual, sobre la sexualitat femenina d’Europa, tot i que era una adolescent. Em fascina molt el període de la Segona República, l’ebullició, les contradiccions, l’electricitat, l’avantguarda lluminosa... Érem veritablement avantguarda respecte a Europa. I totes les tensions al nostre país van desembocar en el que va passar. Em fascina veure que darrera Lorca, Dalí i Buñuel hi havia altres figures, i hi havia dones amb un gran nivell intel·lectual, pioneres del feminisme.”Per a la directora, La virgen roja “és una història d’una fanàtica, i per tant és una història política, perquè el fanatisme és polític”. L’aposta estètica i narrativa del seu film, en la línia del seu cinema, no treu que han estat “molt fidels a tot el que va passar, però està tractat i sublimat estèticament per a la pel·lícula.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.