Llibres

novetat literària

Jordi Casals mata a trets la seva adolescència amb la novel·la negra ‘Interpretar els senyals’

Es presentarà demà a la Setmana del Llibre en Català i dijous vinent a la Biblioteca de Figueres

La cinquena novel·la de Jordi Casals i Merchán (Barcelona, 1976), titulada Interpretar els senyals (Llibres del Delicte) va néixer arran de dos “disparadors”: “D’una banda, va morir un col·lega meu de joventut, ara fa sis anys per un càncer, i volia treure’m de sobre aquest dol; i també vaig llegir una notícia sobre algú que s’havia suïcidat amb dos trets i em va xocar, però resulta que és factible”, explica aquest professor de llengua i literatura , editor –ara ho és del segell de gènere fantàstic en llengua catalana Spècula–, escriptor i exmúsic, que va estar vinculat a grups com ara Komando Moriles i El Impasible Jack Kirby.

Interpretar els senyals és una novel·la negra, amb “estructura pulp”, protagonitzada per un detectiu a qui una dona encarrega que investigui la mort del seu fill, que els Mossos han considerat inequívocament un suïcidi, tot i haver-se comès amb dos trets, un dels factors que justament fan sospitar a la mare que es tracta d’un assassinat. El fill mort és un professor de llengua i literatura, també poeta amb alguns premis i llibres publicats, deprimit per la mort d’un amic de joventut amb qui havia compartit un grup musical. Evidentment, aquí hi ha uns certs paral·lelismes amb la biografia de l’autor: “Explicant mentides sí que hi explico la veritat del que va ser la meva adolescència. El que no volia era fer una novel·la d’autoficció”.

Matar l’adolescència

Sota aquesta ficció, publicada amb una portada que mostra una diana foradada per diversos trets, hi ha la voluntat confessa de l’autor de “matar l’adolescència d’una vegada, el peterpanisme”.

En el llibre, la investigació que porta a terme el detectiu, en bona part a l’Alt Empordà com a escenari, es va alternant amb fragments del dietari del jove professor mort, que la seva mare ha lliurat al detectiu. Juntament a les referències musicals, habituals a les obres de Casals des de Muerte por funky i Telecaster Circus, en aquest cas també proliferen les que tenen a veure amb la poesia en general i els poetes suïcides en concret, començant per Miquel Bauçà. El detectiu es diu Miquel Baussà i no és casual que l’hagin triat per fer aquesta feina. El que no hi ha tant en aquest llibre com en els seus precedents és humor. “Ja n’hi ha, però menys, perquè els temes que tracta aquest llibre són molt importants per a mi”.

Presentacions

Interpretar els senyals es presentarà demà, dissabte 28, a la Setmana del Llibre en català, on Casals estarà acompanyat pel periodista i escriptor Pep Prieto (17.45 h). I el dijous 3 d’octubre se’n farà una presentació a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres (19 h). En aquest cas, les presentadores seran Marta Planas, professora de llengua i literatura, i Emma Casals, estudiant de filologia catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.