Fotografia

cinema

El festival Panoràmic de Cinema i Fotografia creix i s’expandeix

La vuitena edició del festival Panoràmic de Cinema i Fotografia creix i s’expandeix amb 17 exposicions i unes 50 activitats gratuïtes a Granollers, Barcelona i, per primera vegada, Terrassa, destacant dues mostres inèdites de dos dels fotògrafs més influents del segle XX, Roger Ballen i Boris Mikhaïlov.

Per primera vegada a l’estat espanyol, s’oferirà una gran retrospectiva del novaiorquès Roger Ballen, amb les seves millors obres gràfiques, i també una minuciosa mostra del fotògraf ucraïnès Boris Mikhaïlov , amb 35 díptics de gran format que confronten el present i passat del seu país, segons han explicat avui els organitzadors en roda de premsa.

En col·laboració amb el Centre de Fotografia KBr-Fundació MAPFRE, el festival, que se celebrarà entre el 10 d’octubre i el 29 de desembre vinents, ha organitzat un cicle de conferències, dirigit per Joan Fontcuberta, que inclourà una conversa entre l’artista ucraïnès i el comissari Iván de la Nuez.

A més, hi haurà una conferència de Mónica Allende, comissària d’exposicions i directora artística independent de festivals com ara GetxoPhoto i Landskona Foto Festival, entre d’altres.

El festival, organitzat per Grisart Lab, i promogut per l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts, busca ser “punt de trobada entre la imatge fixa i la imatge en moviment”, amb disciplines que van de la fotografia al cinema, passant pel vídeo, la instal·lació i altres pràctiques visuals contemporànies.

La temàtica d’aquest any se centra en la idea d’Extrems, de la “violència extrema i les ideologies totalitàries de l’accelerat segle XX, als canvis de paradigma econòmics i socials del segle XXI”.

Altres exposicions estaran dedicades a l’artista sud-africana Thania Petersen, que proposa un viatge artístic de les creences animistes a l’actualitat postapartheid; l’artista boliviana Sandra de Berduccy, que uneix tècniques tèxtils tradicionals andines amb noves narratives tecnològiques, i l’artista visual libanès Rabih Mroué, en exclusiva a Europa, que exposarà obres audiovisuals vinculades a la guerra del Líban sobre l’experiència corporal de la violència aèria, al Refugi antiaeri de Granollers.

Panoràmic File, el projecte que convida artistes a treballar amb arxius històrics de les tres ciutats que acullen l’esdeveniment, amb l’objectiu d’impulsar els seus fons, comptarà amb la acció coreogràfica de la ballarina Marta Ros, a partir d’instantànies de l’Arxiu Municipal de Granollers.

La fotògrafa Paula Artés intervindrà a l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya; l’artista visual Ro Caminal treballarà a partir d’imatges de l’Arxiu Tobella de Terrassa i amb Enric Mauri, que ha treballat amb la part de l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya.

El festival farà tres obertures: el 10 d’octubre a Granollers amb la conferència Extrema. Temps de polarització’, a la Roca Umbert Fàbrica de les Arts; a Barcelona serà el dia 24 d’octubre, amb els artistes Roc Parés i Sandra Rengifo i els comissaris Roberta Bosco i Fernando Cuevas Ulitsch a la Fundació Lluís Coromina; mentre que el 14 de novembre a Terrassa l’artista Ro Caminal i els comissaris Andrés Hispano i Felix Pérez-Hita faran el mateix a l’Arxiu Tobella i a la Sala Muncunill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.