Art

cultura

L’Espai 29 de Corçà connecta l’art del Japó i de Catalunya

L’Espai 29 de Corçà, un espai polivalent amb la cultura com a eix vertebral, oferirà aquest cap de setmana una exposició que connectarà l’art de Japó i de Catalunya a partir de l’obra del trio KOMOMA, format per l’empordanès Edgar Massegú i els japonesos Satoshi Komatsubara i Megumi Mochizuki, tots tres reconeguts a nivell internacional.

El paper i les múltiples vessants d’aquest element com a canal d’expressió de l’art contemporani seran els protagonistes d’aquesta mostra, que forma part d’un projecte més ampli a partir del qual es duran a terme activitats paral·leles com ara dos tallers oberts al públic: un de cal·ligrafia nipona i un altre d’origami (papiroflèxia) per conèixer i experimentar ambdues tècniques. També hi haurà dissabte l’actuació musical de la vocalista del grup The Sockss, Àurea, i l’endemà un concert de percussió tradicional japonesa.

KOMOMA es va formar l’any passat amb motiu de la residència artística que Edgar Massegú va realitzar al Japó, on va presentar nombroses exposicions i projectes, la majoria de les quals a partir de col·laboracions amb Satoshi Komatsubara i Megumi Mochiziku. Aquest va ser el punt de partida d’una formació que ha treballat de manera conjunta amb l’objectiu d’establir ponts artístics entre el Japó i Catalunya, enfortint el vincle entre totes dues cultures a partir de mostrar les múltiples possibilitats del paper com a mitjà d’expressió integrant l’herència més tradicional amb la creació contemporània. El punt central d’aquesta estada és la mostra que oferiran el cap de setmana a l’Espai 29, tot i que també realitzaran d’altres accions al Gla Empordà (La Bisbal d’Empordà) i a l’Hilarium de Cardedeu, a part de visitar diferents molins paperers.

Els tres artistes

Amb una carrera internacional en expansió, l’empordanès Edgar Massegú ha portat els seus projectes a nombrosos punts d’arreu del món: Islàndia, Japó, Xina, Austràlia i França, entre d’altres països. Crea escultures de papers, instal·lacions de gran format i sobretot obres de Landart (un híbrid entre l’arquitectura i l’escultura que pretén reflectir la relació entre els humans, la Terra i el medi ambient). Aquests propers mesos té previst realitzar diferents accions artístiques a Nova York, a la casa natal de Federico Fellini a Itàlia, a l’Índia i al gener participarà a Dubai al Rakart, un dels festivals d’art més importants de l’Orient Mitjà. Les seves escultures de paper sovint han recollit elogis per part de la crítica i solen evocar coralls lluminosos, oferint una visió poètica i amb la llum com a protagonista.

Megumi Mochizuki (Yokohama, 1978), que actualment resideix a Kyoto, ha dedicat la seva carrera a recrear mitologies, llegendes i patrimoni del continent asiàtic a partir de l’elaboració d’instal·lacions a gran escala en l’arquitectura tradicional, com ara temples i salons de te. Amb la tècnica ancestral del ‘papercutting’, crea cortines de paper de grans dimensions. És investigadora a l’Institut Shirakawa Sizuka de Caràcters i Cultura de l’Àsia Oriental a la Universitat Ritsumeikan, i també estudia patrimoni històrica material i immaterial.

Completa el trio KOMOMA el també japonès Satoshi Komatsubara (Nara, 1989), qui des de molt jove ha exposat en les millors galeries i en festivals d’art de renom del seu país. Treballa amb peces tridimensionals però és sobretot conegut per fer servir el dibuix i la pintura com a principals mitjans d’expressió artística, a partir de l’ús del pinzell, el bolígraf o la tinta xinesa sobre paper tradicional japonès i grans cortines de paper.

“Projecció brutal”

Mònica Marull, llicenciada en Belles Arts i coordinadora de l’Espai 29, explica que “poder oferir aquesta exposició significa una projecció brutal per a l’Espai 29. La visita d’artistes de renom com ho són Satoshi Komatsubara i Megumi Mochizuki es tradueix en una via per donar a conèixer la sala en l’àmbit nacional i també internacional. En pocs dies, a nivell de xarxes socials, hem notat un augment important de visualitzacions i ha crescut el número de seguidors”.

L’Espai 29 és un local polivalent que va inaugurar-se el juliol passat amb l’objectiu d’acollir-hi tota mena d’activitats relacionades amb l’àmbit de la cultura. S’hi fan, entre d’altres esdeveniments, exposicions, xerrades, actuacions musicals i també presentacions de llibres. Fins a finals d’agost va oferir l’exposició “La dansa de la vida”, que presentava una col·lecció de peces ceràmiques i “collages”, obra dels artistes Anna Canals i Fabien Chevillote. “Estem molt satisfets perquè aquesta primera exposició ha tingut molt bona crítica i ho demostra el fet que la vam prorrogar durant els caps de setmana del mes de setembre”, valora Marull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia