Patrimoni

PATRIMONI

Recuperen el mas modernista Vil·la Maria de Reus com a centre cultural

El mas modernista Vil·la Maria de Reus serà rehabilitat, esdevindrà la nova seu de Còdol Experiències Culturals, es convertirà en un centre de patrimoni, art, natura i cultura per a la sostenibilitat, i serà un nou espai visitable’obrirà a les visites públiques. Així ho han anunciat aquest divendres els representants de l’entitat Còdol, que han arribat a un acord amb els propietaris del mas i, amb l’ajuda d’una subvenció de l’OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural), enguany mateix iniciaran la seva rehabilitació.

L’edifici modernista Vil·la Maria, també conegut com a Mas Cuadrada (1902-1908), és obra de l’arquitecte Pere Caselles, que va ser la mà dreta de Lluís Domènech i Montaner a les obres coetànies de l’Institut Pere Mata de Reus. És un mas catalogat com a bé cultural d’interès local, “que té totes les condicions per esdevenir un nou actiu cultural de referència a la ciutat” i “un nou referent del patrimoni modernista de la ciutat”, apunten els representants de Còdol, una entitat que aquest any celebra el trentè aniversari, “conscients del nou entorn ecosocial en què estem vivint i amb l’enfoc cap a nous llenguatges artístics”.

La rehabilitació de l’edifici constarà de dues fases, amb una durada aproximada d’un any. Està previst que la Vil·la Maria comenci la seva activitat l’octubre de 2025, amb una àmplia oferta cultural: visites, xerrades, tallers, recreacions històriques, projeccions fulldome i de videomapping, concerts, dansa i esdeveniments culturals de tot tipus que vinculin cultura, natura, sostenibilitat i patrimoni.

L’edifici serà visitable, així com també el jardí, amb diferents propostes per a tots els públics. Al jardí s’hi instal·larà la cúpula de la Sostenibilitat, l’espai immersiu dedicat al projecte OH!brador A la primera planta s’hi instal·laran les oficines amb espais comuns i de reunions o treball intern. A la segona, una sala diàfana amb un espai per taller artístic i la zona de biblioteca, espai de trobada, cura i reunions de l’equip.

El mas Vil·la era un edifici privat que en els darrers anys s’havia anat deteriorant i que ara, “des de l’economia social i solidària i amb múltiples aliances amb diversos agents afins a la proposta, es posarà en valor i al servei de la ciutadania i de la contribució a l’assoliment de cultures regeneratives i d’una major consciència ecosocial”.

L’espai també esdevindrà el primer OH!brador de Consciència Ecosocial, un centre de patrimoni, art i cultura per a la sostenibilitat: “un espai cultural per a una nova relació amb el planeta, amb la comunitat i amb nosaltres mateixos”.

Consell assessor

El centre cultural de Vil·la Maria tindrà un consell assessor, integrat per un grup de setze professionals, especialitzats en diverses temàtiques i àmbits vinculades a les àrees d’activitat de Còdol. Entre els membres s’hi troben Rosa Comes, cap de l’Àrea de Promoció Social i Cultura de la Diputació de Tarragona; el museòleg Josep Maria Carreté, Secretari General del Departament de Cultura; el periodista Josep Maria Martí, ex degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; l’arquitecte Roger Miralles, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus; l’expert en cultura digital Albert Pujol, director de la secció de Cultura Digital del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, i Elisabeth Vilella, doctora en ciències biològiques i investigadora en psiquiatria, en representació de l’Institut Pere Mata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia