Cultura

La UCE encara una segona maduresa

La Universitat Catalana d’Estiu no és, com alguns pretenen fer creure, unes colònies per a joves independentistes. L'UCE té un marc nacional de referència molt clar, és cert, però aquest és només l’embolcall d’un projecte acadèmic rigorós que cada any millora. Només cal llegir el seu programa i el llistat de professors i conferenciants. És cert que l'UCE ha tingut períodes en què el nivell dels seus cursos i conferències ha baixat per diferents circumstàncies, però ho ha sabut corregir a temps. I en l’edició que es va cloure aquest diumenge, la quarantena, va quedar clar que l'UCE se sent amb forces per consolidar-se definitivament.

Qui ha sigut rector de l'UCE des del 2002, Joandomènec Ros, deixarà el càrrec en la propera reunió del patronat “per deixar pas a altres”. Ros marxa amb un balanç de mandat satisfactori perquè l’equip rector ha aconseguit l’estabilitat pressupostària, que en més d’una ocasió havia posat en perill la continuïtat de la universitat, i la qualitat acadèmica. Ara, segons el rector, “l'UCE és perfectament equiparable a l’oferta d’estiu de les universitats”.

Però Joandomènec Ros no se n’ha sortit amb la Xarxa Vives d’universitats. Tret de la UOC, la UIB i la Universitat de Perpinyà-, la resta d’universitats no reconeixen els cursos de l'UCE com a crèdits lliures. En realitat, assegura Ros, “la Xarxa Vives només pretén controlar el patronat de l'UCE i ens ha dit que mai no arribarem a un acord per al reconeixement de crèdits si no els cedim el control”.

En aquestes circumstàncies marxa Ros. Sobre qui serà el nou rector de la UCE no hi ha massa gaires, ja que aquesta decisió la prendrà l’equip rector i hi ha molts possibles candidats. El que es dóna per fet és que es mantindrà el perfil de rector amb gran prestigi acadèmic.

Suport institucional explícit
L'UCE ja no fa por a les administracions. És més, des de fa uns anys, el suport és explícit des del punt de vista econòmic i també verbal. Aquest diumenge, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, va fer una crida a les universitats que rebutgen l'UCE perquè rebaixin l’enfrontament. “Ara al país tenim una estabilitat nacional i una ambició acadèmica amb l'UCE. Convé que parlem de futur, perquè a l'UCE hi ha de ser tot el país, totes les universitats per tenir la màxima ambició. Em comprometo a treballar perquè l'UCE sigui un espai sentit com a propi per totes les universitats catalanes”, va assegurar el conseller. Dies abans, el conseller d’Universitats, Josep Huguet, també es va oferir a fer de mitjancer en el conflicte amb la Xarxa Vives.

El Centre Pau Casals marcarà el futur
La nova etapa de la Universitat Catalana d’Estiu començarà de forma simbòlica amb la inauguració aquest octubre del Centre Pau Casals, ubicat a l’edifici Vallroc a Prada. Amb el suport institucional de tots els territoris de parla catalana excepte del País Valencià, el Centre Pau Casals esdevindrà el centre neuràlgic de l'UCE durant tot l’any i un pol d’atracció de futurs estudiants.

Acollirà cada any entre 2.500 i 3.000 alumnes de secundària dels Països Catalans, que durant uns dies rebran formació acadèmica i coneixeran el projecte de l'UCE, “de manera que ens dirigirem directament a futurs universitaris i també obrirem una nova font d’ingressos per sustentar la universitat”, explica el secretari de l'UCE, Joan Maluquer. El Centre Pau Casals també vol erigir-se en seu permanent de jornades de treball de l’Euroregió mediterrània. “Podem ser una zona neutra per als territoris que abraça l’Euroregió, que de fet són els Països Catalans ampliats”, assenyala Maluquer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.