Cultura

"Obama és un polític de centre"

No podia ser més oportuna la publicació del llibre Entrevista a Noam Chomsky (Anagrama), que recull la conversa entre Vicenç Navarro i Chomsky enregistrada i projectada a la Universitat Progresista d'Estiu de Catalunya aquest 2008. És una breu radiografia de la situació política als EUA, en què les expectatives de canvi aixecades per Obama ocupen bona part de l'anàlisi.

En perfecta sintonia, Chomsky i Navarro -que afegeix un pròleg i un epíleg a l'entrevista-, remarquen el canvi que suposa l'elecció d'un president negre, però no confien tant en un gran canvi de rumb polític. Navarro situa Obama com "un polític de centre en qüestions internes i de centredreta en política exterior". És més, "en algunes coses, és més de dretes que Fraga. Per exemple, la dreta espanyola accepta la sanitat universal i gratuïta, cosa que no fa Obama, que només ha proposat sanitat pública per als infants".

Segons Chomsky, "els votants nord-americans estarien encantats de votar a favor d'un sistema sanitari públic que han desitjat durant dècades, però no se'ls dóna l'oportunitat" a causa d'un sistema de partits molt escorat a la dreta. "Alhora, però, Obama està més a l'esquerra que el PSOE en la idea de remuntar la crisi financera incrementant la despesa pública, és a dir, augmentant el dèficit de l'Estat per crear més Estat invertint en infraestructures i serveis públics, i així contrarestar l'atur i incrementar el consum".

Chomsky situa el fenòmen Obama com "una pàgina en blanc" on tothom anota els seus desitjos. I creu que, si una cosa reflecteix Obama, és "el distanciament de la població amb les institucions". "Ha sigut el que millor ha sabut capitalitzar el sentiment antiestablishment", rebla Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.