Patrimoni
Les obres de recuperació de part de la muralla de Valls arrencaran a principis de 2025
El projecte compta amb 2,8 milions de fons europeus
Es crearà un passeig que servirà com a porta d’entrada al centre històric
A principis de 2025 arrencaran les obres de recuperació de la muralla medieval de Sant Francesc de Valls que generaran un nou espai ciutadà que farà de porta d’entrada al centre històric. “L’objectiu no és només recuperar la muralla medieval, sinó que també que la zona es converteixi en un espai ciutadà, amable, ampli i obert”, ha explicat l’alcaldessa, Dolors Farré. L’Ajuntament ja ha aprovat el projecte executiu d’enderroc, consolidació, reinterpretació i urbanització per licitar els treballs a finals d’any. El projecte compta amb el finançament de 2,8 milions d’euros del fons europeus Next Generation. S’actuarà en dos àmbits del carrer Sant Francesc: un a l’entorn de la Font de Sant Sebastià i l’altre entre els números 102 i 116. Es preveu que les obres finalitzin el 2026 i que permetin la recuperació dels vestigis de les muralles del segle XIV, ocultes a l’interior dels edificis, a més de la urbanització de la zona.
Els treballs començaran amb l’enderroc d’una part dels edificis que actualment configuren el carrer Sant Francesc i que fa any que es troben desocupats. Els arquitectes encarregats de redactar el projecte, Anna Ibarz, Marta Milà i Marc Torrellas, han detallat que tot i que hi ha trams on sembla que ha desaparegut el mur, sí que hi ha “una gran part bastant ben conservada”. L’àmbit d’actuació màxim és de 1.100 metres quadrats, amb una longitud de 140 metres. Amb la voluntat d’evitar falsos històrics, s’evidenciaran quines són les muralles originals i quines parts s’han construït a posteriori. També es deixarà constància de l’existència dels edificis actuals, mantenint les formes de les finestres i de les portes. “No volem que s’oblidi que aquí hi ha hagut habitatges”, ha subratllat, com recull l’ACN, l’arquitecte Marc Torrellas.
La coneguda com a muralla de Sant Francesc es va construir entre els anys 1373 i 1377, coincidint amb els treballs de fortificació de la totalitat de la vila que va ordenar el rei Pere III el Cerimoniós en plena guerra amb Castella. Era una de les principals portes d’entrada a Valls. Aquesta és la segona gran actuació que es farà a la ciutat per recuperar les muralles medievals, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional. La primera va ser la realitzada el 2023 a la muralla de Sant Antoni, amb una inversió de 482.000 euros, a tocar de la plaça del Portal Nou. L’actuació a Sant Francesc és a més el tercer projecte al centre històric que l’Ajuntament aconsegueix finançar amb fons estructurals de la Unió Europea, després de les obres en edificis històrics com Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat o la futura rehabilitació de Ca Padró, que acollirà l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard al bell mig del nucli antic
Les antigues muralles de Valls cobrien un perímetre de més d’1,4 quilòmetres de longitud, amb 32 torres de defensa i 5 portals d’entrada que connectaven amb els principals camins i rutes.