Cultura

El nou Rowling

Literatura

Algun cop havia de passar que l'aparició d'un dels llibres de J.K. Rowling, sempre envoltats de seguretat des que l'autora es va convertir en un fenomen de masses, fos a tot el món i en diferents llengües. Dit més clar, els lectors catalans de la creadora de la sèrie de Harry Potter no hauran d'esperar un any a poder llegir el nou llibre i, per una vegada, el podran llegir alhora que els lectors anglosaxons.

L'editorial Empúries avui posa a la venda Les rondalles del bard Gallard, cinc contes de fades que se citaven a l'últim llibre de la nissaga (només un estava reproduït sencer). Rowling mostra el seu món ple de màgia, d'aventures fantàstiques, però fent incidència en el vessant més esfereïdor, en què els personatges voregen el perill i en què tan aviat ens provoca el riure com ens fa passar por.

Per fer de mestre de cerimònies, l'autora ha confiat en un dels seus personatges més entranyables, Albus Dumbledore, director de Hogwarts en la majoria dels set llibres de la sèrie. Dumbledore és l'encarregat d'oferir una elaborada reflexió sobre la moral que conté cadascun dels cinc contes, a més d'explicar alguns secrets suculents de la vida a la mítica escola de màgia Hogwarts. I un altre personatge de l'enyorada sèrie treu el nas, la saberuda Hermione Granger, que és qui ha fet la traducció del text rúnic original en què van ser escrites aquestes rondalles, que van ser crucials perquè Harry Potter pogués vèncer Voldemort.

Funció humanitària
Les il·lustracions d'aquest volum han estat dibuixades per la mateixa Rowling, però l'acció més destacable és la funció humanitària que vol exercir amb aquest llibre: 2,4 euros del preu de cada exemplar d'aquesta edició es donaran a la Children's High Level Group (CHLG), associació que treballa per protegir i promoure els drets dels infants.

L'origen d'aquest llibre té lloc fa poc més d'un any, quan Rowling va produir set exemplars individuals d'aquestes rondalles. Uns exemplars escrits i il·lustrats a mà, sobre paper de vitel·la, enquadernats en cuir marró del Marroc i amb uns gravats guarnits amb pedres semiprecioses. Tot un luxe somiat pels fans, però els exemplars tenien destinataris: sis persones de l'entorn de l'autora i relacionats amb la creació de Harry Potter en els últims disset anys.

El setè llibre el va donar a CHLG perquè fos subhastat per Sotheby's, i la llibreria Amazon el va adquirir per gairebé 2,25 milions d'euros. El preu va establir un rècord triple en el món de les subhastes: el d'un manuscrit literari contemporani, el d'un llibre infantil i el d'un objecte relacionat amb J.K. Rowling.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.