Cultura

Els coneixements lingüístics dels periodistes, en qüestió

LLENGUA

El nivell dels coneixements de català dels periodistes s'ha convertit en el centre d'una polèmica originada per unes declaracions del president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joan Martí i Castell. En una entrevista aquest dimarts a RAC1, Martí es va queixar que els mitjans han anat "rebaixant el llistó" fins a un punt que "en un altre país és inconcebible".

"Hi ha la possibilitat de pensar que hi pugui haver un comunicador que no conegui bé la llengua italiana, la francesa o l'anglesa?", es va preguntar Martí. Davant d'aquest dèficit, el president de la Secció Filològica va indicar que "a aquella persona que no té una competència molt bona de la llengua que sigui, en aquest cas la catalana, se li ha de recomanar que es retiri d'aquesta funció fins que no tingui la competència. "Digui-n'hi sanció econòmica o destinació laboral diferent", va afegir. I aquest afegit ha provocat tot tipus de reaccions.

El líder de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, Albert Rivera, ha demanat a l'IEC que destitueixi Martí i Castell o que l'obliguin a disculpar-se. Des del Partit Popular, la diputada Montserrat Nebrera ha advertit que "si una institució tan incardinada en la nostra governança com l'IEC [tot i ser una institució privada té molta projecció pública i rep fons públics com totes les entitats culturals] parla de sancions, el primer sancionat hauria de ser José Montilla, el màxim responsable de les institucions del país".

ERC, en canvi, ha cridat l'atenció sobre el fons de la qüestió. La portaveu del partit al Parlament, Anna Simó, ha assegurat que "si hi ha drets lingüístics i jo tinc dret a demanar que m'atenguin en català, algú ha de tenir el deure de fer-ho". Per Simó, "si això ho hagués dit qualsevol acadèmic de la llengua francesa o espanyola potser no s'hauria originat aquest debat". I ha recordat que la llengua és "un instrument de feina bàsic" per als periodistes.

Martí i Castell es ratifica en la necessitat de més exigència
L'endemà de les seves primeres declaracions, Martí s'ha ratificat en els fons del que va dir. "Que hi hagi una bona competència lingüística passa per l’exigència d’aquest coneixement de la llengua en el moment de la contractació professional, no a posteriori", ha matisat també a RAC1. En un comunicat difós aquest dimecres mateix, Martí i Castell ha puntualitzat que l'IEC "no ha pensat mai a proposar sancions" als mitjans per la mala utilització de la llengua, tot i que en d'altres països sí que s'apliquen.

El president de l'IEC, Salvador Giner, s'ha manifestat en el mateix sentit a RAC1: no es pronuncia sobre les sancions i insisteix que l'IEC "no ha debatut mai el tema en assemblea", però sí que s'afegeix a la demanda de més exigència. "A França, per exemple, la sintaxi, la pronúncia, la prosòdia dels periodistes és molt rigorosa", ha recordat. També s'ha referit a la BBC britànica, considerada l'acadèmia de la llengua oficiosa de l'anglès, ja que no n'hi ha cap altra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.