Cultura

L'obra teatral 'Forasters', de Sergi Belbel, provoca polèmica en un poble del Baix Segura

Cultura

L'obra de teatre Forasters, de Sergi Belbel, ha provocat una gran polèmica al País Valencià. Al poble de Rojals (Baix Segura), una professora de teatre ha estat suspesa de sou i feina per intentar representar el text amb alumnes de 14 anys.

Segons ha explicat l'alcalde Rojals, Antonio Martínez, del PP, l'obra va generar les queixes dels pares i els alumnes per les paraules "malsonants i obscenes" que hi ha en algunes parts del text. Per Martínez, no és un text adequat per a menors i com que la decisió de representar aquesta obra la va prendre de forma "unilateral" i sense coneixement previ dels pares i de l'ajuntament la mestra, Cecília Espinosa. Davant aquestes queixes, l'escola va decidir obrir un expedient disciplinari a la professora i apartar-la cautelarment de les seves funcions.

La professora, per la seva banda, ha assegurat que "cal defensar els menors dels perjudicis, però no dels llibres, que són educació i cultura". Espinosa, en una entrevista a TV3, també ha dit que "els escandalitzats són els pares, no els alumnes".

Belbel ha criticat aquest dijous que s'hagin "descontextualitzat" els diàlegs de l'obra en els quals hi ha paraules malsonants i paraulotes i ha defensat la "moralitat" del text. "És més propi d'altres èpoques i molt estrany que no li hagin donat explicacions i vagin directament més amunt", a queixar-se a l'ajuntament, ha dit el dramaturg en declaracions a TV3.

Tot i que Belbel ha admès que, fora de context, les paraules malsonants de l'obra li disgusten , ha remarcat que no han de llegir-se en abstracte i que, en tot cas, les paraules no les diu ell sinó un personatge que té "problemes greus" i un "conflicte de desarrelament". També ha defensat "el sentit final" carregat de moral de Forasters.

Per Belbel, és pitjor el text de Carícies, una altra obra teatral seva que ha estat de lectura obligada en alguns instituts i que també han representat joves de 16 i 17 anys.

 

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.