Llibres

LLIBRES

Mor Mario Vargas Llosa, premi Nobel de literatura

L’escriptor va provocar polèmica en posicionar-se contra el català

L’escriptor Mario Vargas Llosa, premi Nobel de Literatura el 2010, ha mort aquest diumenge a Lima, al Perú, als 89 anys, segons ha informat la família en un comunicat.

“La seva partida entristirà els seus parents, els seus amics i els seus lectors, però esperem que trobin consol, com nosaltres, en el fet que va gaudir d’una vida llarga, múltiple i fructífera; i deixa enrere una obra que li sobreviurà”, han afirmat el seus fills en un missatge a les xarxes socials, en què també han anunciat que no faran cap comiat públic.

Considerat l’últim representat del boom de la literatura llatinoamericana, Vargas Llosa, que va néixer a Arequipa el 28 de març de 1936 i tenia la nacionalitat espanyola des del 1993, va iniciar la seva carrera literària el 1959 amb el llibre de relats Los jefes, amb el qual va obtenir el premi Leopoldo Arias, i el seu reconeixement com a escriptor li va venir amb la publicació des de Barcelona -on hi va viure a principis dels anys 70- , a través de l’editorial Seix Barral, de La ciudad y los perros (1962), obra per la qual va obtenir el Premi Biblioteca Breve i, dos anys més tard, el de la Crítica. A aquest primer èxit se li van sumar després una llarga llista de títols com Conversación en La Catedral (1969),La guerra del fin del mundo (1981), Lituma en los Andes (1993), La tía Julia y el escribidor (1977), La fiesta del Chivo (2006),El héroe discreto (2013) i Le dedico mi silencio, la seva última novel·la amb la qual es va acomiadar de la ficció.

L’any 1993, Vargas Llosa va publicar les seves memòries, ’El pez en el agua’ (1993), una crònica de la seva aventura política entre els anys 1987 i 1990, quan es va presentar com a candidat a les eleccions presidencials del Perú. El setembre del 2017 va publicar ’Conversación en Princeton’, un volum que recull el curs sobre literatura i política que l’escriptor va fer amb Rubén Gallo en la universitat americana. Les seves obres completes han estat editades a Espanya i en onze volums per Galaxia Gutenberg.

Polèmic amb el català

Durant el procés independentista, l’escriptor -pròxim a Ciutadans- va esdevenir una de les veus internacionals més crítiques amb el procés i va ser una de les cares visibles de la manifestació a favor de la unitat d’Espanya a Barcelona. Va firmar el polèmic Manifiesto por la lengua común impulsada per l’entorn de Cs perquè considerava que el castellà era “una llengua discriminada i limitada a Catalunya” i defensava que les famílies havien de poder triar el castellà com a llengua d’escolarització dels seus fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.