Cultura

La jornada de la veritat

No és un dia fet per als dubtes, avui. Tot i que dubtar és sa -fins a un cert punt-, avui no toca. I avui no toca perquè a partir de les deu del matí Televisió de Catalunya (TVC) tindrà en dansa La Marató de TV3, el macroprograma solidari que ara arriba a les quinze hores de durada i que suposa la culminació de la feina desinteressada feta per moltes persones des del maig passat.

I aquesta feina, que té com a destinatàries últimes les persones que pateixen malalties mentals greus -depressió, esquizofrènia, angoixa i trastorns de dèficit d'atenció i hiperactivitat- i les persones que en constitueixen l'entorn, no s'ha de deixar perdre. No s'ha de malbaratar de cap de les maneres.

Malgrat la crisi
Per això, avui, malgrat els dubtes, malgrat la crisi que colla les butxaques, tothom té una cita amb la convicció que un país -un de veritat, format per persones, res a veure amb la política- ha de saber estar a l'alçada dels fets quan toca. I aquesta convicció s'ha d'expressar, cadascú en la seva mesura, però s'ha d'expressar.

I malgrat que això ha de ser així, La Marató de TV3 no és sols una manera d'aconseguir fons per a la investigació d'unes afeccions mentals que, malauradament, cada vegada seran més freqüents entre la població.

Els responsables del macroprograma solidari de TVC ho diuen i ho repeteixen. I és veritat. El magnífic aparador que constitueix, cada any, La Marató de TV3 - ja en són 17- és una eina extremament útil quan arriba l'hora de fer conèixer malalties poc conegudes, mal conegudes o que, en segons quins casos, gaudeixen de mala premsa.

Per això també és important, avui, reservar una estona i fer atenció a la pantalla de TV3 perquè, més enllà de les actuacions i les connexions en directe i la resta d'elements ludicofestius amb què s'amaneix el programa, hi haurà informació de qualitat sobre fets i situacions que formen part de la quotidianitat de moltes persones.

Dues conductores
Les periodistes Lídia Heredia i Raquel Sans recullen avui el testimoni que Miquel Calçada va deixar en suspensió l'any passat. Calçada va afrontar en solitari el desafiament de conduir La Marató de TV3 que es va dedicar a les malalties cardiovasculars, en coherència amb la línia que s'havia seguit fins aquell moment.

Aquest any, amb un programa que ha crescut pels dos caps, es fa necessària una conducció compartida, una conducció que Heredia i Sans assumeixen que "és un repte, però també un privilegi i un honor".

En el moment de comentar el seu imminent debut com a conductora de La Marató de TV3, Heredia explica que, tant ella com Sans, van sentir-se atretes pel tema de l'edició i van tenir la convicció que això "li passarà a tothom perquè, qui més qui menys, tothom coneix alguna persona que pateix alguna d'aquestes malalties".

Reinvenció
El format de La Marató de TV3, a causa de l'especificitat del programa i de la quantitat de vegades que s'ha presentat a la cita amb els teleespectadors de la televisió pública de Catalunya, és força conegut quant a la seva mecànica bàsica i, a més a més, és relativament difícil d'alterar.

Malgrat això, Xavier Abad, el director del programa, apunta que La Marató de TV3 "intenta reinventar-se en cada edició". Així, aquesta vegada la innovació s'emmarca en el dinamisme i l'agilitat, a què contribuiran la cinquantena de connexions amb l'exterior del plató.

I al plató, una successió de converses, d'actuacions musicals, d'entrevistes, de tertúlies científiques i divulgatives i de cròniques de tots els actes paral·lels a La M arató de TV3 que contribueixen al seu èxit. I el marcador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.