Cultura

Sis membres de la junta signen la carta contra el degà del Col·legi de Periodistes per l'afer Sentís

Una cinquantena de col·legiats han signat la carta de queixa al degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, per haver acollit a la seu de l'entitat el lliurament de la medalla al mèrit del Treball a Carlos Sentís, periodista de passat franquista. Rius, a més, va participar activament en l'acte amb un discurs en què va recordar la trajectòria professional de Sentís, posant l'accent en la quantitat de fets històrics que ha viscut i relatat.

Entre les més de cinquanta persones que han firmat la carta adreçada al degà del Col·legi, hi ha sis vocals de l'actual junta: Pilar Antillach i Bergua, Joan Vila i Triadú, Oriol Cortacans, Bernat Capell i Oller, Irene Caparrós i González i Salvador Cot Belmonte.

El text adreçat a Rius recorda que Sentís va entrar a Barcelona amb les tropes franquistes, vestit de militar, el 26 de gener de 1939: el dia del lliurament de la medalla, atorgada pel ministre de Treball, Celestino Corbacho, es complien 70 anys exactes d'aquest fet, certificació de la caigua de la ciutat al final de la Guerra Civil. Quinze dies després, Sentís va publicar a La Vanguardia una crònica en què celebrava la victòria franquista i qualificava de "gangsters" els governants republicans.

La carta, impulsada pel Grup Barnils, demana a Rius que reconegui que va ser un error convetir el col·legi en amfitrió de l'acte sense ni tan sols consultar-ho amb la junta, i li reclama també que retiri les paraules d'elogi que va dedicar a Sentís en el discurs llegit durant la cerimònia. Rius ja va avançar divendres a l'AVUI.cat que no rectificdarà perquè el que va dir eren "paraules molt pensades i mesurades".

En la llista de signants del document adreçat al degà hi ha Martí Estruch, actual delegat de la Generalitat a Alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.