Cultura

El repte de matar Hitler a la pantalla

Cinema

"De petit sempre jugàvem a jocs de guerra, aliats contra nazis, i em preguntava per què ningú no va matar Hitler. Jo ho hauria intentat tot per acabar amb aquell monstre".

Tom Cruise no ha pogut justificar millor la seva identificació amb el personatge que interpreta en la seva última pel·lícula, Valkiria, que s'estrenarà aquest divendres als cinemes de l'Estat espanyol. L'actor nord-americà, acostumat a ser l'heroi de films d'acció nord-americans, ha reconegut que ha tingut davant "el repte més gran" de la seva carrera a l'hora d'adoptar el paper de l'únic heroi alemany del segle XX, Claus Philipp Maria Schenk, Graf (comte) von Stauffenberg, el coronel que va estar a punt d'assassinar Adolf Hitler i, així, fer que la Segona Guerra Mundial s'acabés el 20 de juliol del 1944.

Alemanya ha acollit aquesta setmana l'estrena europea de la pel·lícula i de la recança inicial de veure un thriller hollywoodià basat en una de les històries més entranyables de la resistència alemanya contra el nazisme, s'ha passat a una diversitat de crítiques i encara a algun tímid elogi. Fins i tot la família de Von Stauffenberg ha reconegut que el film, que es va presentar dimarts passat a Berlín, és "subtil" i "respectuós" envers les persones que es van involucrar en l'atemptat fallit contra Hitler.

"He sentit una enorme càrrega de responsabilitat davant d'aquesta història. Ha estat un gran desafiament reflectir l'esperit dels fets reals sense oblidar l'entreteniment", ha explicat Cruise. Valkiria, basada en una història verídica i dirigida per Bryan Singer (X-Men, Superman returns), narra el complot que van ordir vuit alts càrrecs de l'exèrcit alemany per acabar amb la vida de Hitler. El dictador nazi va resultar, però, tan sols lleument ferit en l'atemptat i Von Stauffenberg i els seus còmplices van acabar sent executats.

La incomoditat
"Vaig tenir dubtes a l'hora de posar-me un uniforme nazi real. Em vaig sentir incòmode", ha explicat Cruise, alhora que ha admès també que quasi va "vomitar" quan va haver de cridar "Heil, Hitler". Però el que més li va costar va ser "l'escena de l'execució de Von Stauffenberg", que van rodar a les quatre de la matinada al Bendlerblock berlinès, el lloc on realment van ser executats el 1944 els militars alemanys que van participar en el complot i altres alts càrrecs de l'exèrcit. "Vam rodar només amb els llums dels cotxes per retratar el que va succeir fa seixanta-quatre anys. I vam mantenir un minut de silenci abans que disparés el comando d'execució", resumeix Cruise.

Justament aquella escena va estar a punt de no filmar-se allà, perquè inicialment les autoritats alemanyes s'hi van oposar. Que Cruise, un devot de l'Església de la Cienciologia -vista a Alemanya més com una secta religiosa que no pròpiament com una religió- rodés en un lloc militar no feia gens de gràcia, però al final es va poder negociar un acord.

Filmació accidentada
Aquesta no va ser, però, l'única polèmica que va suscitar el rodatge de Valkiria. Per exemple, onze extres van ser ferits durant la filmació, i d'altra banda l'escepticisme alemany no ha passat per alt que el cienciologista Cruise, protagonista de pel·lícules com Top gun i Missió impossible, retratés una personalitat tan carismàtica com Von Stauffenberg.

Al capdavall, però, les crítiques de la premsa alemanya no han estat tan ferotges com s'esperava. "És la pel·lícula sobre el 20 de juliol del 1944 més excitant i realista que s'ha fet mai, per bé que el llistó tampoc no estava gaire alt. Es pot dir que Hollywood no s'havia pres mai tan seriosament un assumpte alemany", escriu el diari Süddeutsche Zeitung.

En conjunt, els historiadors alemanys han acceptat que, per bé que el film s'ha permès algunes llibertats cinematogràfiques, manté una "gran correcció històrica". Des del món polític, el ministre de Cultura alemany, Bernd Neumann, ha valorat que el film contribuirà força a donar a conèixer al món un capítol de la història alemanya fins ara poc conegut.

Crítiques a Cruise
Pel que fa a les crítiques pròpiament cinematogràfiques, s'han centrat especialment en el que han qualificat com la "inexpressivitat" de Cruise. "La seva interpretació de Von Stauffenberg és tan profunda com un bol de cereals", resumeix amb prou mala idea el rotatiu Die Welt.

Sigui com sigui, Tom Cruise sempre podrà presumir que des que la pel·lícula es va estrenar als Estats Units, al desembre, ha recaptat en taquilla la gens menyspreable quantitat de 77,6 milions de dòlars (58,5 milions d'euros). Després d'uns anys a la baixa, l'actor vol tornar a primera línia i aquestes xifres sens dubte l'ajuden a aconseguir-ho.

En fi, potser per això busseja en el seu passat..., quan de petit anhelava haver pogut matar Hitler. Missió possible?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.