Cultura

El Congrés es compromet a demanar que TV3 i Canal 9 es vegin a Catalunya i al País Valencià

Comunicació

El ple del Congrés ha aprovat avui, amb el vot en contra del PP, una moció resultant de l'esmena pactada per ERC i PSOE a un text inicial dels republicans perquè TV3 i Canal Nou puguin veure's recíprocament al País Valencià i a Catalunya abans que finalitzi aquest any.

La iniciativa demana que s'adoptin les mesures i es promoguin acords tècnics i legals per fer efectiva l'emissió en aquest període.

Així, el Congrés insta a avaluar la incorporació en el projecte de llei audiovisual d'espais de comunicació que facilitin la reciprocitat d'emissió "entre territoris que comparteixen un mateix sistema lingüístic, segons el compromís assumit pel govern espanyol amb la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries o Regionals".

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha qualificat d'acord "històric" el pactat amb el PSOE, en fixar un termini per fer efectives les mesures tècniques i legals que assegurin la reciprocitat de les emissions.

Segons el seu parer, a l'era de la globalització i de la societat de la informació "no podia ser d'una altra manera", atès que és fàcil veure cadenes de televisió des de països més llunyans.

Montserrat Surroca, de CiU, que ha recordat que el ple del Senat va aprovar el passat dia 10 una iniciativa similar, s'ha felicitat perquè es donin aquests passos, amb els quals l'Estat "assumeix la responsabilitat en la resolució del conflicte" per tancar el problema d'emissions entre les dues cadenes de televisió.

Pel PSOE, Ferran Bono ha defensat que "és absurd" que no es pugui veure la televisió de cadenes veïnes, que, a més, "comparteixen un mateix sistema lingüístic".

Marta Torrado, del PP, ha demanat més mitjans tècnics per a la televisió valenciana perquè es puguin veure les cadenes de totes les regions i ha retret al govern espanyol que canviï d'opinió contínuament sobre aquest assumpte.

L'aprovació d'aquest text, que no té cap efecte jurídic ni és vinculant per al govern espanyol, arriba quan ja fa setmanes que Acció Cultural del País Valencià, propietària de part dels repetidors de TV3, ha començat a buscar aliances per promoure una iniciativa legislativa popular per portar-la al Congrés.

Calen mig milió de signatures, però l'entitat ja ha començat a reunir-se amb els seus socis, poble per poble, i a buscar altres suports, entre personatges públics, altres associacions i partits polítics. L'objectiu és fer aprovar una llei, que sí que seria d'obligat compliment, per establir que tots els territoris d'una mateixa parla tinguin accés a les televisions fetes en aquella llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.