Cultura

Roberto Saviano: "En la lluita contra la màfia som molts, i jo, un més"

Entrevista

Vostè diu que qui coneix els sistemes financers del crim organitzat entén com funciona l'economia mundial...
Si segueixes el rastre de les organitzacions criminals, descobreixes on van a parar els capitals, cap a on evoluciona l'economia. Ells van ser els primers a explotar el sistema productiu xinès, els primers a entendre que la moda estava totalment en crisi i que l'única manera de salvar-la era a través de les falsificacions. Han entès que el gran problema del món occidental són els residus tòxics i van intervenir per eliminar-los amb un cost zero, amagant-los sota terra. I hi ha més coses...

Què més?
El món occidental està patint una acceleració enorme que la gent només pot resistir mitjançant la cocaïna. Seguir definint la cocaïna com una droga és miopia. La cocaïna és un edulcorant, un additiu de la vida quotidiana. La màfia ha fet un pas intel·ligent invertint ja pràcticament només en cocaïna. Això vol dir subministrar carburant a Occident. Les drogues són el pern de l'economia internacional juntament amb el petroli i això ho diuen la DEA [agència antidroga nord-americana] i l'ONU.

Fins on arriben les màfies a Itàlia?
La màfia està present allà on hi ha negoci. Per tant, també és a la política en la mesura que allà hi ha negoci. No és que li interessi governar el país; la màfia no té idees, no té ideologia, no té color. Com deia un vell boss, la màfia és només tres coses: negocis, negocis i negocis. La resta se'ls en fot.

I a Catalunya què hi fa, la Camorra?
Les màfies hi fan negocis de tota mena, i tant de bo fos només la Camorra! Aquí hi ha els eslaus, els albanesos, els nigerians, els colombians, els peruans, els mexicans... Què fan tots aquests clans? Compren molta droga, inverteixen en el sector immobiliari, en el sector de les assegurances, en els negocis de transferència de diners... A Barcelona hi inverteix tothom. L'única condició sine qua non per seguir fent negocis és no cometre-hi assassinats, i no tots la compleixen.

Què han fet els poders públics a Espanya per frenar aquesta activitat?
Espanya hi té responsabilitat, en tot això. Durant massa temps ho ha considerat un problema que li ha vingut de rebot i no és així: Espanya ha estat elegida com a pàtria preferent per aquests grups, perquè no hi ha hagut cap atenció mediàtica ni legal cap a ells.

Quants caps mafiosos italians estan establerts a Catalunya?
Que siguin caps, n'hi deu haver una desena de la Camorra, una altra desena de la N'dranghetta [màfia calabresa] i força de la màfia siciliana i de la màfia russa.

Com aconsegueix tota aquesta informació?
És la que recullo de la policia i dels jutges.

¿Hi ha una via per acabar amb la criminalitat organitzada al sud d'Itàlia?
N'hi ha, però no és fàcil. No n'hi ha prou arrestant els criminals. El mafiós mor o és detingut, però la màfia sobreviu, aquest és el problema. Detenint o matant una família mafiosa avui, enforteixes la de demà. Per això crec que només ens en podrem sortir si es decideix canviar el curs econòmic de les coses: noves condicions en les adjudicacions d'obres, inversions netes... Els empresaris han de pensar que si només tenen el negoci com a objectiu, la màfia guanyarà. Si al costat del negoci hi ha alguna cosa més -el desenvolupament del territori, dels talents...-, les coses canvien.

Com es va poder rodar la pel·lícula Gomorra en uns barris napolitans com Secondigliano o Scampia, controlats per la Camorra?
Va ser fàcil i difícil alhora. Dificilíssim perquè quan van arribar allà amb les càmeres, la Camorra no volia que es rodés la pel·lícula. Però la gent del barri sí que volia participar en aquella gran festa i, davant d'això, la Camorra va haver de cedir: si el barri ho vol, endavant.

Té esperança en la seva terra?
M'agradaria respondre amb un sí categòric, però... Jo veig l'esperança sobretot en les noves generacions d'italians fills de la immigració (africans, eslaus, sud-americans, filipins...). Són ells els que poden canviar el teixit de relacions al sud d'Itàlia, la manera de pensar, el cinisme. I recuperar l'ambició, que al sud s'ha perdut. Al sud tot el que és ambició significa corrupció, perquè sembla que qualsevol cosa és impossible si no és a través de la recomanació, d'una ajuda...

La por és la gran arma de la màfia?
La màfia convé molt més que no pas terroritza. És a través de la conveniència que guanya. Convé perquè porta tota una sèrie d'avantatges: econòmics, protecció d'una activitat, una recomanació... Només molesta quan dispara.

Se sent sol en la seva lluita?
No, sé que la fem molts i que jo en sóc un més. Estic sol en la meva vida privada en la mesura en què me l'han destruïda.

Està preparant algun llibre?
Sí, n'estic escrivint un que serà un relat real, com Gomorra.

També ambientat en els medis camorristes?
No, no, prou d'ambient de la Camorra. Basta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.