Cultura

Pere Portabella, Rosa Maria Calaf i l'Animac, guardonats amb els Premis Nacionals de cinema, periodisme i audiovisual

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts atorgarà els premis en un acte a Lleida el pròxim 3 d'octubre

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha distingit Pere Portabella, Rosa Maria Calaf i la mostra de cinema Animac amb els Premis Nacionals de Cinema, Periodisme i Audiovisual, respectivament.

Els membres del jurat, format per 24 personalitats del món de la cultura catalana, han decidit premiar el cineasta Portabella per la seva última realització experimental, el documental Mudança, rodat en un únic pla de seqüència.

Es tracta d'una obra en la qual capta tot el procés de desmantellament i embalatge dels mobles de la casa en la qual va estiuejar la família García Lorca a Horta de San Vicente de Granada, entre el 1926 i l'inici de la Guerra Civil.

És un projecte que se suma a d'altres d'aquest cineasta, productor i activista polític amb els quals "ha aconseguit conciliar els circuits de l'art i del cinema, introduint la seva obra en museus nacionals i internacionals com el MOMA de Nova York", segons destaca el jurat.

Nascut a Figueres el febrer de 1927, en el si d'una família de la burgesia industrial catalana, Pere Portabella ha participat com a activista en els principals moments històrics de Catalunya dels últims anys, mentre que en l'àmbit cinematogràfic ha destacat com a membre de l'anomenada Escola de Barcelona.  Amb la seva productora ha impulsat pel·lícules emblemàtiques com Los golfos, de Carlos Saura; El cochecito, de Marco Ferreri, o Viridiana, de Luis Buñuel.

Reportera internacional

El premi de Periodisme ha recaigut en Rosa Maria Calaf per "la molt digna culminació, el 2008, d'una dilatada i exemplar trajectòria com a reportera internacional a TVE i pel seu compromís com a flamant presidenta del Centre Internacional de Premsa de Barcelona".

Llicenciada en dret i periodisme, Calaf (Barcelona, 1945) va començar a treballar a TVE el 1970, amb una trajectòria marcada per les diferents corresponsalies que va ocupar fins l'any passat: Nova York, Moscou, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong Kong i Pequín.

Considerada com la degana dels corresponsals televisius a l'Estat, amb 38 anys d'exercici, el jurat ha tingut en compte "la qualitat, la continuïtat i la transcendència de la seva tasca, així com la rellevància de les corresponsalies que ha ocupat".

Guardó a l'animació

La Mostra Internacional de Cinema de Catalunya, l'Animac, és la premiada aquest any en l'apartat d'Audiovisual per "saber dibuixar amb traç fort un punt de trobada i reconeixement de la indústria i la cultura del cinema d'animació català, i per haver consolidat un espai obert i creatiu en diàleg amb altres cultures i públics diversos des del llenguatge de l'animació a Lleida".

El jurat d'aquests premis està integrat per Montse Aguer, Víctor-M. Amela, Sue Aran, Juliette Beaume, Fina Birulés, Josep Bohigas, Lluís Bonet Mojica, Roberta Bosco, Josep Borràs, Àlex Broch, Arcadi Calzada, Francesc Codina, Miguel Gallardo, Claudia Giannetti, Anna Lizaran, Àngels Margarit, Antoni Mas, Jordi Pablo, Marta Ramoneda, Carme Riera, Elisenda Roca, David Santaeulària, Jorge Wagensberg i Anatxu Zabalbeascoa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.