Cultura

La venda de l'obra d'Agustí Centelles al Ministeri de Cultura exclou una oferta inferior de la Generalitat

La conselleria de Cultura s'ha mostrat prudent i espera parlar amb els fills de Centelles en els propers dies

Els fills d'Agustí Cen­te­lles i pro­pi­e­ta­ris de l'arxiu del fotògraf han venut la seva obra com­pleta al Minis­teri de Cul­tura per 700.000 euros i han deses­ti­mat una oferta infe­rior de la Gene­ra­li­tat. Segons ha pogut saber l'ACN, l'oferta pre­sen­tada pel Depar­ta­ment de Cul­tura ascen­dia a 500.000 euros.

La família, però, s'ha decan­tat pel Minis­teri perquè ofe­reix un "pro­jecte expo­si­tiu d'àmplia difusió" men­tre que han con­si­de­rat que l'opció de la Gene­ra­li­tat era "incon­creta" en aspec­tes de vital importància pels seus des­cen­dents. L'arxiu del cone­gut com el Capa català ha rebut diver­ses ofer­tes des de 1986 però la família ha afir­mat que sem­pre han pri­mat el pro­jecte de difusió que l'acom­pa­nyava.

L'arxiu del fotògraf ha rebut diver­ses ofer­tes des de poc després de la mort del fotògraf per part d'enti­tats soci­als, par­ti­cu­lars, empre­ses de sub­has­tes d'art d'àmbit inter­na­ci­o­nal i de diver­ses admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. Els fills del foto­pe­ri­o­dista, Sergi i Octavi, "sem­pre han rei­vin­di­cat la neces­si­tat de difon­dre al màxim l'obra del seu pare" i, per això, ja havien des­car­tat opci­ons com la de 850.000 euros de Chris­ties i una oferta milionària d'un col·lec­ci­o­nista pri­vat.

Sergi i Octavi Cen­te­lles han valo­rat, jun­ta­ment amb diver­sos experts, que l'opció del Minis­teri de Cul­tura pel pro­jecte museístic i històric del Cen­tre Docu­men­tal de la Memòria Històrica, amb seu a Sala­manca, era el més ade­quat perquè pre­veu "un ampli ven­tall d'expo­si­ci­ons a Estats Units i l'Amèrica lla­tina".

Dijous pas­sat els fills i el Minis­teri de Cul­tura van regis­trar a Madrid l'oferta de venda del fons històric de Cen­te­lles. L'arxiu ja va viat­jar fa uns dies a Madrid, on un grup d'expert està fent la cata­lo­gació i estudi de con­ver­sació del fons que cos­te­gen els fills del fotògraf.

Segons un comu­ni­cat emès per la família, l'"únic reco­nei­xe­ment" que va rebre Cen­te­lles per la seva obra va venir de Madrid. El Minis­teri de Cul­tura va ator­gar-li el Premi Naci­o­nal d'Arts Plàsti­ques en Foto­gra­fia l'any 1984. El van reco­llir Sergi i Octavi Cen­te­lles en els últims mesos de vida del foto­pe­ri­o­dista.

En les pròxims dies la família té pre­vist ofe­rir una roda de premsa per ampliar el detalls sobre la venda de l'arxiu.

La Gene­ra­li­tat, a l'espera de par­lar amb els fills
La Gene­ra­li­tat fa temps que estava interes­sada en adqui­rir el fons del fotògraf Agustí Cen­te­lles i la seva oferta havia anat aug­men­tant, segons han con­fir­mat fonts pro­pe­res a la família.

De moment, la con­se­lle­ria de Cul­tura s'ha mos­trat pru­dent i espera par­lar amb els fills d'Agustí Cen­te­lles en els pro­pers dies.

Pio­ner del foto­pe­ri­o­disme modern
Tot i que Agustí Cen­te­lles va néixer al País Valencià l'any 1905, va viure des de ben petit a Cata­lu­nya, on va morir l'any 1985. És con­si­de­rat un dels pio­ners del foto­pe­ri­o­disme modern a Europa. Les imat­ges cap­ta­des amb la seva càmera són les més repre­sen­ta­ti­ves i cone­gu­des de la Guerra Civil, tant les de la rera­guarda a Bar­ce­lona, els bom­bar­de­jos de Lleida, el front d'Aragó o de l'estada als camps de refu­gi­ats repu­bli­cans a França.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.