Cultura

La Tàpies, al 2010

La Fundació del pintor reobrirà durant el primer trimestre després de dos anys de treballs per rehabilitar i ampliar l’històric edifici

La Fundació Tàpies de Barcelona reobrirà les seves portes durant el primer trimestre del 2010. Hauran passat dos anys, ja que les obres de remodelació de l’edifici van començar el gener del 2008. La reforma, a càrrec de l’estudi d’arquitectura Ábalos- Sentkiewicz, s’ha hagut d’allargar més del que es preveia, però permetrà que la fundació guanyi espai per a ús públic amb la recuperació de la segona planta de l’edifici, que fins ara ocupaven les oficines.

La reforma recuperarà, segons l’arquitecte Iñaki Ábalos, “l’edifici original industrial” del modernista Domènech i Montaner, a més d’alliberar l’espai de la segona planta per a ús públic i guanyar “racionalitat i accessibilitat”. Una petita construcció de nova planta de 376 metres quadrats, que s’està edificant sobre l’actual auditori, acollirà les dependències administratives. Tota aquesta operació s’ha allargat perquè necessitava un pla especial urbanístic.

Adequació als bombers
La rehabilitació es va decidir arran d’una inspecció dels bombers, que van constatar que l’edifici, reformat a principis dels 90 pels arquitectes Roser Amadó i Lluís Domènech, no s’adequava a la normativa actual antiincendis i accessibilitat. L’actual reforma, per exemple, ha eliminat escales i obert finestres. La magnífica biblioteca, en canvi, es manté. A la nit, una nova il·luminació potenciarà l’escultura Núvol i cadira, del mateix Tàpies, que corona l’edifici.

La nova directora adjunta i de projectes de la fundació, Laurence Rassel, ha explicat que la reforma permetrà “més que canviar una programació que fins ara ha estat espectacular, reforçar i adaptar-nos al potencial de les noves tecnologies”. L’espai recuperat de la segona planta pot acollir tallers, grups de lectura i seminaris, així com espais de treball i documentació.

L’exposició inaugural de la nova etapa de la fundació s’articularà al voltant del llibre de Tàpies L’art i els seus llocs, un volum pràcticament fotogràfic que reuneix obres d’art que han influït l’artista. La mostra inclourà obres recents del pintor i també d’altres artistes.

La reforma costarà 8.274.935 euros, provinents de l’Ajuntament (3.8857.935 euros), la Generalitat (3.400.000), la mateixa Fundació (792.000) i el ministeri de Cultura (225.000).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.