Cultura

Les 'majors' busquen el suport del govern espanyol i del PP per frenar la llei del Cinema

El govern català nega haver rebut cap pressió ni de l'executiu de Zapatero ni d'àmbits econòmics

Les majors nord-americanes s'han posat en contacte amb el govern espanyol i el PP a Catalunya i Madrid per provar d'aturar, o com a mínim suavitzar, la llei del cinema que es tramita al Parlament i que, si s'aprova en els termes actuals, les obligarà a doblar al català el 50% de les còpies. Fonts coneixedores d'aquests contactes apunten que els representants de les distribuïdores "truquen a tothom" i a tots els nivells. La conselleria de Cultura afirma que el govern es manté unit en els eixos essencials de la llei, i que les tres formacions del tripartit podrien acceptar esmenes que "millorin" el text, però no les que afectin la seva essència.

Les majors activen els seus contactes econòmics i polítics en un moment en què la normativa encara està en fase de tramitació al Parlament de Catalunya. La via de l'acord amb la Generalitat de Catalunya es va començar a torçar ja fa un any i mig, l'11 de juliol del 2008, quan representants de la conselleria de Cultura es van reunir amb Fedicine i les distribuïdores per explicar-los les bases de la llei que el conseller Tresserras aspirava a consensuar amb el sector.

Dos mesos després, a l'octubre, les mateixes majors van comunicar al govern que rebutjaven de ple la proposta i admetien que actuarien en tots els àmbits per aturar la llei. La Generalitat i els distribuïdors no farien el procés conjuntament. Doblar al català, argumenten les majors en les seves converses amb la Generalitat, "establiria un precedent" i obriria la porta a altres llengües "minoritàries" d'Europa.

A partir d'aquest punt, el govern va iniciar les tasques de preparació de la llei i les majors van començar a treballar per impedir que s'aprovés. Els intents d'acostament dels últims mesos del 2009, quan es va presentar l'avantprojecte del text, fins al 12 de gener, en què es va aprovar el projecte, no van prosperar, i les majors van acabar impulsant el tancament de cinemes de l'1 de febrer.

Segons fonts coneixedores dels contactes, en aquest temps les distribuïdores han trucat a "totes les portes" i han demanat el suport de l'ambaixador dels Estats Units a l'Estat espanyol, Alan D. Solomont, i el president de la Cambra de Comerç nord-americana, Jaime Malet, que en declaracions han admès que part dels membres de la Cambra estan "preocupats" pels efectes de la llei sobre els interessos nord-americans en el sector.

Consten també contactes amb el PP a Madrid i a Catalunya, però fonts d'aquest partit apunten que les trucades i reunions s'estenen també a representants d'altres formacions. "S'estan movent molt" per posar fre o com a mínim suavitzar tant com puguin una llei que consideren "injusta", apunten. Els populars, que van presentar una esmena a la totalitat a la llei del cinema que va ser rebutjada, tenen poc marge de maniobra al Parlament i han traslladat la qüestió al Congrés, on han interpel·lat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.

Les majors també han parlat de la llei amb el director general de l'Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, Ignasi Guardans, que ha rebut al seu despatx els representants a l'Estat. Guardans, que va accedir al càrrec l'abril del 2009, també es va reunir en dues ocasions amb el president de les distribuïdores a Madrid i Los Angeles al mes de juny del 2009 en trobades en què es va abordat aquesta qüestió.

Malgrat tot, el govern català nega que hagi rebut cap mena de pressió ni de l'executiu espanyol, que es mostra "respectuós" amb les competències de la Generalitat, ni d'àmbits econòmics. Fonts de la conselleria de Cultura apunten que les tres formacions que componen el tripartit tenen la ferma determinació d'aprovar els eixos essencials de la llei, o sigui, l'obligatorietat de doblar al català el 50% de les còpies. Si hi ha modificacions en el tràmit al Parlament, apunten, no afectaran aquesta base.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.