Cultura

Gats a Quino i el Tricicle

El dibuixant argentí i el grup teatral obtenen el premi d’humor Gat Perich, que aquest any arriba a la 15a edició

Humor mut i dialogat, representat i dibuixat: el grup català Tricicle i el dibuixant argentí Quino han estat els guanyadors d’aquest any del premi Gat Perich, que arriba a la seva 15a edició. També s’ha concedit un Gat Perich honorífic a títol pòstum al dibuixant xilè Fernando Krahn, que va morir el mes passat a Sitges.

Creat el 1996 com a homenatge a l’humorista gràfic Jaume Perich –que havia mort un any abans–, el Premi Internacional d’Humor Gat Perich va néixer a iniciativa del dibuixant Fer –ninotaire de l’AVUI– i de la família de Perich, i el jurat el componen representants dels principals diaris, per reconèixer destacades figures de l’humor. Alguns dels guanyadors de les anteriors edicions han estat el mateix Fer –organitzador però sense vot–, Alfons Figueras, Cesc, El Roto, Gin, Miguel Gila, Forges, Antonio Mingote, Gallego & Rey, Miquel Ferreres, Toni Batllori, Pepe Rubianes, Kim, Muntañola, Marjane Satrapi, Máximo, Kap i Andreu Buenafuente.

En aquesta ocasió, el jurat –en el qual hi havia representats l’AVUI, El Punt, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia, El País, Público i ABC– ha decidit celebrar l’aniversari dels premis guardonant uns professionals que també estan d’aniversari: Tricicle acaben de celebrar 30 anys de trajectòria. El grup format per Paco Mir –que també és humorista gràfic i ha publicat a El Jueves–, Joan Gràcia i Carles Sans té en aquest moment en antena la seva última sèrie de televisió, Més dinamita, a TV3, i estan de gira amb l’espectacle Garrick, la darrera de les seves obres teatrals, influenciades per nom com Jacques Tati, Buster Keaton i Marcel Marceau.

Pel que fa a Quino, nascut el 1932, és sens dubte un dels ninotaires més prestigiosos del planeta, creador d’un personatge inoblidable: la nena Mafalda, protagonista d’una sèrie de tires de forta càrrega ideològica i filosòfica que es van publicar entre el 1964 i el 1973, i que no han deixat de reeditar-se constantment. Il·lustrador refinat i humorista subtil, Quino també ha publicat acudits en diaris i revistes de tot el món, recopilats en nombrosos volums.

També sud-americà –tot i que residia a Sitges des de feia dècades– era Fernando Krahn, nascut a Santiago de Xile el 1935. Krahn era conegut sobretot per les seves historietes mudes al Magazine de La Vanguardia, però també havia fet dibuixos animats.

El premi a aquests gegants del gag s’entregarà en un acte que tindrà lloc a Barcelona el proper dia 17 d’abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CINEMA

Almodóvar guanya el Lleó d’Or amb un film sobre l’eutanàsia

BARCELONA
MÚSICA

El 25è Mercadisc guixolenc, fira de col·leccionistes musicals, diumenge

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El museu que recupera l’art de la censura soviètica

Nukus (Uzbekistan)
CRÒNICA

Amors còsmics a Tàrrega, de nou

COMUNICACIÓ

Un nou concurs musical i el retorn dels Òscars, entre les novetats del 3Cat

SANT JOAN DESPÍ

El Truffaut estrena temporada amb un cicle d'Alfred Hitchcock

GIRONA
MÚSICA

Cancel·len el festival Reggus d’aquest cap de setmana per la pluja

REUS
Cultura

Identificada una punta de llança de fa més de 50.000 anys a l’Abric Romaní de Capellades

Capellades

L’Ajuntament rep en cessió ‘Retrat de Miquel Oliva Vilar’, de Ricard Guinó

GIRONA