Cultura

Reediten un llibre de Josep Benet que denuncia l'intent de "genocidi cultural" del franquisme contra Catalunya

L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya estava exhaurit des de feia més d'una dècada

Un dels llibres cabdals de l'obra de l'historiador Josep Benet, que va morir el març del 2008, L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya, ha estat reeditat després de més d'una dècada exhaurit. La reedició ha anat a càrrec de Publicacions de l'Abadia de Montserrat amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat. L'obra, que inclou una exhaustiva documentació, té com a objectiu provar l'intent de genocidi cultural que va fer el franquisme des de l'inici de la Guerra Civil espanyola contra Catalunya.

L'historiador Josep Benet, que va ser diputat al Parlament i candidat a la presidència de la Generalitat l'any 1980, va morir el març de l'any passat. Aquest dimarts, al Parlament, un acte presidit pel president del Parlament, Ernest Benach, i el conseller d'Interior, Joan Saura, ha servit per presentar la reedició d'una de les seves obres cabdals, que torna a ser publicada després que hagi estat exhaurida des de fa més d'una dècada.

Amb la reedició de L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya es dóna compliment a una resolució aprovada per la comissió de política cultural del Parlament. El llibre pretén demostrar que, durant el franquisme, hi va haver un intent de genocidi cultural de la cultura i la llengua catalanes. L'obra es va publicar l'any 1995, però té el seu antecedent l'any 1973, quan es va publicar Catalunya sota el règim franquista. Informe sobre la persecució de la llengua i la cultura de Catalunya pel règim de Franco, títol que va ser publicat a França.

El president del Parlament ha lamentat que "hi ha veus avui encara en la nostra societat que neguen o minimitzen aquell intent de genocidi cultural". Per Benach, "negar-ho és un insult, un insult a la veritat, un insult a la memòria del país, una manca de respecte envers les persones que el van patir".

Benach ha afegit que és un "insult inacceptable" comparar-ho amb "les polítiques de promoció de la llengua catalana als nostres temps", ja que aquestes són "polítiques democràtiques, que surten de les urnes". El president de la cambra considera que "algunes actituds contra el català en el present són fruit de la desmemòria i d'amagar la realitat viscuda".

A la presentació també ha pres la paraula l'historiador Andreu Mayayo, que ha destacat que a Benet "sempre li va coure" la "manca de sensibilitat que es va trobar amb els intel·lectuals i demòcrates espanyols respecte a l'intent de genocidi cultural contra Catalunya". El també historiador Josep Maria Solé i Sabaté ha explicat que l'objectiu de Benet era que "no s'oblidés" que hi havia hagut aquesta "voluntat de fer desaparèixer els trets d'identitat cultural de Catalunya". Per la seva banda, el sociolingüista i amic personal de Benet Francesc Vallverdú ha assegurat que aquesta obra és una "sòlida contribució a la memòria històrica".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.