Cultura

El pioner del videoart Bill Viola guanya el XXI Premi Internacional Catalunya

La trajectòria de l'artista nord-americà, reconegut internacionalment com a innovador i clàssic, ha estat clau en l'establiment del vídeo com a forma vital de l'art contemporani

L'artista nord-americà Bill Viola ha guanyat el XXI Premi Internacional Catalunya per la creació, segons ha valorat el jutjat, d'"una obra artística i tècnica, personal i espiritual, mitjançant l'ús del videoart, del qual n'és pioner".

El Premi Internacional Catalunya és el principal guardó que concedeix la Generalitat a persones que destaquen per la seva contribució en el desenvolupament de valors humans, científics o culturals arreu del món, i està dotat amb 100.000 euros i una escultura d'Antoni Tàpies. Bill Viola rebrà la recompensa durant la cerimònia institucional que tindrà lloc a Barcelona el proper 30 de juny, de mans del president de la Generalitat, José Montilla.

El president delegat del jurat, Xavier Rubert de Ventós, ha comentat que "Viola no és només l'inventor del videoart, sinó que és un visionari que va dir que la tecnologia electrònica és un camí també cap a la intimitat i cap a l'espiritualitat". En denominar la seva obra "videoart", afegeix Rubert de Ventós, Viola "volia dir que el vídeo ja no era l'últim, que ja no era el més perfecte". "Viola va saber intuir que el vídeo s'acabaria convertint en un objecte, en una obra d'art i ja no seria vist com a mitjà de comunicació" ha afegit el portaveu del jurat.

L'artista americà va començar a utilitzar el vídeo amb finalitats artístiques i juntament amb altres artistes, a mitjans dels anys seixanta i va aconseguir desenvolupar el nou mitjà d'expressió a principi dels anys 60. Reconegut internacionalment com un innovador i un clàssic, Viola ha estat fonamental en l'establiment del vídeo com una forma vital de l'art contemporani. Al llarg de 35 anys ha produït cintes de vídeo, instal·lacions arquitectòniques virtuals, sons ambientals, actuacions de música electrònica, peces de vídeo en pantalla plana i obres, tots ells per ser emesos per televisió.

Les instal·lacions de vídeo de Bill Viola usen les tecnologies més avançades i són exhibides a museus i galeries de tot el món. Els seus treballs es centren en experiències humanes universals com el naixement, la mort i l'evolució de la consciència i tenen les seves arrels tant en l'art oriental com en l'occidental, així com en les tradicions espirituals.

En paraules del crític d'art i membre del jurat Juan Manuel Bonet, "Viola és un creador que es pot considerar modern, però que també ha sabut assimilar la lliçó dels mestres d'antany, com la de l'immortal Vermeer, o en el terreny de la paraula, la de San Juan de la Cruz".

Coincidint amb el lliurament del premi, Viola realitzarà un acte acadèmic a la Pedrera i assistirà a l'exposició que el Centre d'Art Contemporani Bòlit de Girona dedicarà a la seva obra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.