Cultura

La ràdio de Losantos aterra a Barcelona interferint les emissions de Catalunya Ràdio

La Generalitat i l'Ajuntament treballen per clausurar la freqüència il·legal d'esRadio, que es retardarà unes setmanes

La presència il·legal de l'emissora de Federico Jiménez Losantos a Catalunya es mantindrà activa com a mínim unes setmanes a causa de la necessitat de complir els procediments previstos en la llei que regula l'activitat radiofònica. Aquesta llei no permet posar el fre immediat a la situació d'il·legalitat malgrat que les emissions d'esRadio estan afectant la difusió de Catalunya Ràdio a través del canal 103.0 de la freqüència modulada.

Losantos, que ja té obert un expedient a Catalunya a causa de la presència il·legal del senyal de la seva emissora a Tarragona, va començar a emetre la setmana passada a l'àrea de Barcelona des d'una antena que està situada a la muntanya del Tibidabo i que no compta amb cap mena d'autorització municipal: no es va demanar el permís per instal·lar-la i no s'ha demanat el permís per posar-la en funcionament. L'Ajuntament de Barcelona és conscient de l'existència d'aquesta instal·lació i té la possibilitat d'emprendre el seu propi procés sancionador en paral·lel al que ja té en marxa el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, Carles Mundó, secretari de Mitjans de Comunicació, apunta que les il·legalitats que està cometent Federico Jiménez Losantos "no deixen de ser un fet habitual, un que encaixa amb la setantena de fets que han provocat obertures d'expedients sancionadors a Catalunya".

Mundó considera que les accions del radiofonista delaten "una voluntat absolutament volguda i manifesta d'anar en contra de la legalitat perquè qualsevol persona o qualsevol empresa que vulgui respectar la llei sap que hi ha coses que no ha de fer".

El secretari de Mitjans de Comunicació defensa la llei que regula el sector radiofònic a Catalunya perquè és "eficaç per als que actuen de bona fe en un estat de Dret normal" i apunta que, com qualsevol altra normativa que s'aplica a qualsevol altre sector, no rutlla en els casos en què "hi ha l'obstinació de saltar-se-la".

En el cas concret del procediment contra les emissions il·legals d'esRadio a Catalunya -localitzades per ara a Tarragona i a Barcelona-, l'administració catalana ja ha començat a desenvolupar el procés legal que acabarà amb el cessament de les emissions i amb la imposició de sancions, que seran elevades en apreciar-se reiteració en l'activitat punible. La sanció mínima prevista és de 60.000 euros i la màxima, d'un milió d'euros.

En el cas d'esRadio, el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ja va notificar la necessitat de posar fi a les emissions a l'empresa Digital Satélite RTV, que està fincada a Màlaga i que gestiona el senyal de l'emissora de Losantos.

Aquesta empresa va respondre la comunicació que se li va fer arribar a causa de les emissions a Tarragona, se'n va donar per assabentada i va avançar que també emetria a Barcelona. En àmbits legals, aquesta maniobra s'interpreta com una manera de dilatar el procés de tancament de les emissions. Aquesta maniobra es du a terme generalment a través de la utilització de societats instrumentals que, a més, en no disposar de patrimoni econòmic, sortirien indemnes d'una eventual sanció econòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.