Cultura

Inaugurada exposició amb 170 maquetes avions i tancs de la Guerra Civil

El Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE) de Gandesa (Terra Alta) ha inaugurat avui una exposició formada per unes 170 maquetes d'avions, soldats, tancs i camions de la Guerra Civil espanyola que han estat cedides pel seu autor, Maurici Ruiz. Les maquetes, que han estat cedides al CEBE per un període mínim de quatre a cinc anys, són el resultat de l'afició de Maurici Ruiz per la història de la Guerra Civil espanyola.

Aquest veí de Torredembarra (Tarragonès), que avui compta amb 81 anys d'edat, va començar fa 40 anys a realitzar maquetes a escala dels avions que es van usar en la Guerra Civil tant pel bàndol nacional com el republicà."Se'm va acudir que una de les maneres de mantenir viva la memòria era fer maquetes", rememora Ruiz, qui afegeix que ha anat adquirint coneixements en la realització de maquetes a base de pràctica en tots aquests anys.

Documentació prèvia

Per reproduir els avions, tancs, carros de combat, cotxes, uniformes i altres elements, l'autor se n'ha anat basant en els llibres d'història i altres documents escrits que ha anat localitzant en aquests anys. "Pot haver alguna diferència entre algun dels models que he fet i els que es van usar en la Guerra Civil, però tot i així puc demostrar que ho he tret d'algun llibre", adverteix Ruiz.

Per crear totes les reproduccions, Ruiz ha usat maquetes de plàstic que ha anat adquirint i buscant pacientment en els últims 40 anys. Aquest maquetista aficionat va conèixer fa un temps l'existència del CEBE i, després d'una visita, va decidir oferir les seves maquetes a aquest centre amb la intenció que poguessin ser admirades, ja que fins ara s'amuntegaven al saló de casa seva.

Ara, les maquetes de Ruiz s'exposen en una àmplia sala del CEBE amb cartells explicatius de cada element i amb els avions, carros i soldats clarament diferenciats per bàndols. També es poden trobar reproduccions de soldats i altres elements que van ser usats per les Brigades Internacionals i altres batallons estrangers que van combatre en la contesa espanyola.

El president del CEBE, Antoni Blanch, s'ha mostrat avui molt satisfet de poder exposar la nova col·lecció de maquetes, de les que ha dit que "causen impressió". "Encaixen de primera amb tot el que tenim aquí al CEBE i són una novetat que no s'havia vist abans per aquí", ha afirmat.

Memòria de la Batalla de l'Ebre

El Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre va néixer en els anys 90 de la iniciativa d'un grup d'estudiosos i col·leccionistes de Gandesa per exposar i promoure la memòria de la Batalla de l'Ebre en particular, i de la Guerra Civil en general.

Des de la seva inauguració al mes de juliol de 1998, el CEBE ha anat ampliant les sales d'exposicions de la seva seu, que disposa de 1.000 metres quadrats, dels quals uns 700 ja estan ocupats.

Entre els elements que es poden admirar en les sales del CEBE es troba una reconstrucció a escala real d'una trinxera de pedra de la Batalla de l'Ebre, amb so ambiental, música i diapositives. També hi ha una reproducció d'un hospital de campanya, una completa exposició de material bèl·lic, com munició, metralladores, fusells, restes d'obusos, insígnies i bombes de mà.

Un audiovisual sobre la Guerra Civil, diaris de la guerra, fotografies dels comandaments militars de la guerra, bitllets de la Segona República i objectes personals dels soldats que van combatre en la Batalla de l'Ebre. Part d'aquests elements, com restes de munició i objectes usats pels soldats són, de fet, restes de la Batalla de l'Ebre, que els mateixos col·leccionistes de la comarca de la Terra Alta han anat recollint al llarg dels anys. La Terra Alta va ser l'escenari principal de la Batalla de l'Ebre (juliol-novembre de 1938), que va ser una de les més sagnants de la Guerra Civil Espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.