Cultura

'La nit més freda' reconstrueix la caiguda de la Catalunya republicana al TNC

Amb textos de Joan Oliver, Mercè Rodoreda, Carles Riba i Antoni Rovira i Virgili, els dramaturgs Teresa Vilardell i Miquel Casamayor reconstrueixen La nit més freda, un homenatge als exiliats de la Guerra Civil, que es podrà veure l'1 i 2 d'abril al Teatre Bartrina de Reus i del 16 al 26 d'abril al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), a Barcelona. L'espectacle, que ja es va estrenar al teatre El Jardí de Figueres, recull també memòries d'altres escriptors reconeguts com Agustí Bartra, Pere Calders o Anna Murià i coincideix amb el setantè aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a la capital catalana. 

La nit més freda pretén explicar la sensació de pèrdua i el descobriment de nous espais i emocions de les veus de l'exili. La directora de l'obra, Teresa Vilardell, ha explicat durant la presentació, que ha tingut lloc al Museu d'Història de Catalunya, la seva voluntat de fer un espectacle "canyero" perquè "passat el temps de la Transició ja és hora de dir les coses pel seu nom". L'acte s'ha celebrat després d'un recorregut per la sala dedicada a l'exili.

Els fets se situen la nit de 26 de gener de 1939 amb la caiguda de la Catalunya republicana. Per recordar el que va passar, s'utilitzen cartes, escrits personals i l'epistolari d'intel·lectuals exiliats incloent també el conte Nit i boira de Mercè Rodoreda. Els textos són interpretats per Fina Rius, Pep Miràs, Jordi Rico, Roger Casamajor, Ricard Contreras i Elena García que caracteritzen els diferents escriptors.

Ja després de la desfeta, els actors es posen a la pell d'uns 500.000 catalans que van haver de fugir del país, per oferir, com ha apuntat la directora, una "visió polièdrica" de l'exili combinant les experiències dels escriptors i de persones anònimes. Aquest recull pretén reflexar la vessant contradictòria, inesperada i tràgica d'aquest episodi històric i, com ha explicat Vilardell, allunyar-se dels estereotips que "a vegades poden comportar el plany per la terra o la causa perduda".

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.