cultura

Folklore, costums i color a la festa grossa d'Algemesí

Enguany ha estat declarada Bé d'Interés Turístic del País Valencià i s'espera la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco.

Aquesta localitat de la comarca de la Ribera, viu amb una bona dosi d'esplendor, les seues festes majors en llaor de la Mare de Déu de la Salut.

Si en la processoneta de la vespra, la localitat es va volcar als carrers pels quals passava el recorregut d'aquesta tradicional manifestació folklòrica i religiosa, aquest migdia i aquesta nit, tothom serà testimoni de les dues parts en què clarament es troba dividida la celebració.

La part pagana, centra gran part de l'atenció dels presents i visitants d'una manifestació que ha estat declarada Bé d'Interés Turístic del País Valencià i per a la qual s'hi demana la consideració de ser Patrimoni de la Humanitat, per a la qual cosa, ha fet costat el conjunt de l'administració valenciana, però també el ministeri de Cultura de l'Estat espanyol.

La presència de l'arquebisbe metropolità i d'una bona part de regidors i alcaldes de la comarca que s'hi sumen a la representació del govern valencià, ajudarà a que la comissió de la Unesco, prenga una determinació.

Balls i danses ben significats

Pere Rossell

Si alguna cosa caracteritza la manifestació mariana d'aquesta localitat de la comarca de la Ribera, són les danses i ritus ancestrals que configuren la part pagana de cadascuna de les tres processons que viu la vila entre la vespra i la festa.

Si la Muixeranga llueix pel fet d'obrir gran part d'aquests actes a base de torres humanes, no s'ha de menysprear el treball de recuperació folklòrica que suposen Els Pastorets, el Ball dels Arquets, la Carxofa o el Bolero. Tot el conjunt disposa de suficient força com perquè la Unesco prenga la decisió de declarar aquesta part «pagana», com a costum susceptible de ser declarat Patrimoni de la Humanitat. Com a mostra, cal pensar amb el conjunt que configuren Els Tornejans i els Ball de Bastons.

I el cas és que per als vilatans d'Algemesí, ja ho és des de fa anys i panys, degut al fervor amb que hi participen i amb la cura i atenció que mostren sempre que s'hi representa qualsevol dels components de la festa.

Si bé, no cal que de fora vinguen perquè certifiquen una qüestió, ja està bé que ho facen i que ho rubriquen, per poder continuar fent gran aquesta tradició folklòrica i cultural que any rere any, s'hi mostra i representa al poble. Llàstima que aquesta consideració Internacional no serà debades, com tampoc no ho serà la que acaba d'atorgar-li la Generalitat Valenciana. Gràcies que han pujat alguna que altra taxa local i tot tirarà endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.