Cultura

Un orgue del segle XXI

La basílica de Montserrat beneeix avui el nou instrument de més de 4.000 tubs que, construït per Albert Blancafort, esdevé un dels més grans d’Europa

Malgrat ser una missa de vespres –això sí, avançada per a l’ocasió–, el bateig de l’orgue de Montserrat, que tindrà lloc al punt de les sis d’aquesta tarda, ha aixecat una expectativa molt natural, si es té en compte que és un dels instruments més importants del país i que la seva construcció ha estat possible gràcies a la participació de milers de feligresos i ciutadans en general que han fet la seva aportació apadrinant cadascun dels tubs.

La primera sorpresa dels visitants serà veure el nou orgue col·locat sota el creuer al lateral esquerre, per on surten els escolans i els celebrants, l’emplaçament tradicional dels orgues a Catalunya des de fa més de 500 anys i que permet una millor acústica que des de la part del darrere de la basílica, on estava situat fins ara. L’altra sorpresa seran les dimensions imponents d’aquest instrument, de 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal–, transmissió mecànica de notes, una segona consola elèctrica al presbiteri i 4.242 tubs.

Pel que fa a l’orgue que hi havia fins ara, del 1958 i construït amb trossos d’altres orgues, com molts dels que es van recuperar després de la crema d’esglésies de la Guerra Civil –els tubs d’estany es fonien per fer-ne armament–, continuarà on és. I si fins ara la feina dels sis organistes era, principalment, acompanyar les celebracions litúrgiques i l’Escolania, que suposava un temps de funcionament d’unes vuit hores al dia, amb el nou orgue es preveu que a aquestes també s’hi puguin sumar els concerts oberts al públic fent-hi venir els millors organistes internacionals.

La construcció del nou instrument, amb un pressupost inicial d’1,2 milions d’euros sufragats amb l’ajut de l’Obra Social de Caixa Penedès, ha anat a càrrec del taller d’organistes Blancafort, de Collbató, de gran tradició en aquest àmbit i que a més ja havien construït l’orgue anterior el 1925. Ara, vuitanta anys més tard, l’hereu de la família d’orgueners, Albert Blancafort, ha liderat un equip de set constructors que durant tres anys han combinat l’artesania amb les tècniques més actuals, des del Cat 3D per al disseny dels plànols fins a aparells de control numèric, làsers, escàners i eines digitals.

Per donar només una dada orientativa, els orgueners Blancafort han destinats dues persones cada dia durant tres mesos només per afinar-ne el so, feina que s’haurà d’anar ajustant periòdicament, ja que més que un instrument concertístic, el de Montserrat és un instrument litúrgic que haurà de sonar un mínim de quatre cops al dia, una per cada ofici.

Pel que fa als tubs, s’agrupen en diferents famílies, anomenades registres, que l’organista pot fer servir per fer combinacions. El de Montserrat consta de 63 registres, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats. Aquest nou instrument permet la interpretació de tot el ventall de literatura organística, des de Bach fins a les obres més contemporànies, amb la voluntat de situar l’instrument, un dels més grans d’Europa, entre els de més alt nivell musical.

Acte litúrgic
El d’avui no serà un concert, sinó un acte litúrgic que inclourà la benedicció de l’instrument a càrrec del pare abat Josep Maria Soler. Això vol dir que els primers acords de l’instrument que sonaran a la basílica de Santa Maria de Montserrat es correspondran a les respostes que els sis organistes del monestir –Odiló M. Planàs, Ramon Oranias, Jordi-Agustí Piqué, Lluís M. Miralvés, Efrem de Montellà i Andreu M. Martínez–, des del més ancià al més jove, donaran a les invocacions del pare abat. Un cop aspergit amb l’aigua beneïda, l’orgue, amb la participació de l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música, interpretaran el Salm 150, per a cor, orgue, trompetes i timbales, compost per a aquesta ocasió pel pare Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat. Tot seguit els fidels presents a la basílica seran convidats a cantar el Magnificat, acompanyats pel nou orgue. Al final de les vespres es cantarà la Salve montserratina, que per a aquesta ocasió ha compost el mestre Bernat Vivancos i que ha dedicat a la memòria de l’abat Cassià M. Just.

Tot i que el d’avui serà l’acte baptismal, el concert inaugural s’ha programat per al 25 d’abril i per compensar que només s’hi podrà accedir per invitació, l’acte serà retransmès en directe per Televisió de Catalunya. Amb el nou orgue es preveu que l’activitat concertística augmenti significativament. De moment, a partir de maig es començaran a fer concerts alguns diumenges a la tarda i hi seran convidades especialment totes les persones que han apadrinat un tub o bé han col·laborat en la construcció de l’instrument.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.