Cultura

Cop judicial contra el retorn dels 'papers'

Tornen 272 caixes i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid emet sentència contra el ministeri

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha dictat una sentència que estima la demanda de la Junta de Castella i Lleó que el Colegio de San Ambrosio, seu de l'Archivo de Salamanca, pugui ser declarat bé d'interès cultural (BIC), tant l'edifici com els fons documentals, fet que podria arribar a afectar el retorn dels papers, una petita part dels quals (272 caixes) van arribar la setmana passada a Catalunya sense que ni ministeri de Cultura ni Generalitat en fessin publicitat.

La sentència va en contra del ministeri, que per silenci administratiu va desestimar la sol·licitud de BIC presentada per la Junta, amb l'argument que qualsevol instal·lació arxivística estatal pel sot fet de ser-ho ja està sotmesa al règim legal dels BIC. Tot i això, el TSJ madrileny condemna el ministeri a prendre les mesures necessàries per tirar endavant l'expedient d'incoació de l'Archivo com a BIC.

La Junta de Castella i Lleó va assegurar ahir que, a la vista de la sentencia del TSJM, estarà "especialment atenta" a qualsevol nova sortida de documents que es pugui produir a l'Archivo. Per la conselleria de Cultura castellano-lleonesa, la sentència "evidencia" que les passes que ha fet fins ara "han estat raonables" i "ajustades a dret". Des del departament de Cultura del govern català es considera que aquesta sentència no pot impedir al ministeri el compliment de la llei del retorn i l'insta a passar de la devolució amb comptagotes al retorn ràpid i total. En el mateix sentit es va expressar la diputada de CiU al Congrés Montserrat Surroca, per qui la sentència "no és ferma" i el procés de devolució "és totalment legítim".

A Salamanca encara hi queden més de 1.600 caixes i la comissió tècnica mixta té pendents alguns serrells per negociar. La sentència judicial, tot i que difícilment aturarà el retorn, s'afegeix a la lentitud amb què està actuant el ministeri i al trencament de la bona sintonia amb la conselleria arran de l'afer Centelles, que dijous va tenir una petita rèplica amb el MNAC i el ministeri optant tots dos per les mateixes imatges vintage del fotògraf català en una subhasta a Soler y Llach que tanmateix es va saldar amb poques vendes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.